Meghalt az amerikai kortárs irodalom legjelentősebb alakja. Philip Roth nyolcvanöt éves volt.

Helyi idő szerint kedden este jelentették be, hogy nyolcvanöt éves korában meghalt az amerikai kortárs irodalom egyik kiemelkedő alakja, Philip Roth író. Roth egy New York-i kórházban szívelégtelenségben halt meg.

Huszonöt könyve jelent meg, a legismertebbek az 1959-es Isten veled, Columbus, az 1969-es A Portnoy-kór, és az 1990-es évek végén keletkezett "amerikai trilógiája". Ennek első kötetével az Amerikai pasztorál-lal Pulitzer-díjat nyert.

Philip Roth Pulitzer-díjas amerikai íróForrás: MTI/AP/Richard Drew

Hét éve hagyta abba az írást, akkor azt mondta, már nincs ereje kezelni az alkotással járó stresszt. Roth-ot többször jelölték az irodalmi Nobel-díjra. Hitvallását így fogalmazta meg: „könyvet írni annyi, mint problémákat megoldani. Nem az érdekli az embert, hogy hova helyezze magát, sem a díjak vagy a kritikák vagy más ilyesmi. Ez az utolsó, ami a fejében megfordul, a munka az, ami kitölti gondolatait.”

Roth Newarkban született Galíciából bevándorolt zsidó család gyermekeként. A Chicagói Egyetemen 1955-ben szerzett diplomát angol irodalomból, majd 1958-ig az egyetemen tanított, utána Guggenheim-ösztöndíjat kapott. Ekkor már

 

nemcsak tanította, hanem művelte is az irodalmat,  

rövidprózákat és bírálatokat írt. Később rangos egyetemeken kreatív írást és összehasonlító irodalmat oktatott egészen 1991-es nyugdíjba vonulásáig. Első elbeszéléskötete, az 1959-ben megjelent Isten veled, Columbus elnyerte a tekintélyes amerikai Nemzeti Könyvdíjat. Az 1969-es A Portnoy-kór című regényét a kritika szerint egy korai Woody Allen-film könyv formában. (A főhős, Alexander Portnoy a pszichológusához intézett monológban beszél bizarr szexuális szokásairól, erotikus fantáziáiról.) Az olykor már a pornográfia határait súroló szöveg a későbbi Roth-regényeknek is jellemzője, erősen fallocentrikus világképe miatt a feministák nem túlzottan kedvelték az írót. Roth egyébként kétszer nősült, és kétszer vált el. Második felesége, Claire Bloom angol színésznő a válás után írott, A babaház elhagyása című művében nem éppen kedvező színben tüntette fel exférjét.

Roth a hetvenes években politikai pamfletet is írt A mi bandánk címmel. A The Breast (A mell) című regénye Franz Kafka Átváltozás-ának szatirikus átirata. Az évtized végén alkotta meg egyik írói alteregóját, Nathan Zuckermannt, aki A megszabadított Zuckermann, a Zuckermann: Trilógia és epilógus, Szellem el című regényeinek főhőse lett. Másik kedvelt irodalmi alakja David Kepesh, aki többek között A haldokló állat című regényének főszereplője lett.

Írói fénykorát az 1993-as Shylock-hadművelet című regényétől számítják, az azóta eltelt 25 évben születtek legérettebb, regényei. Ilyen az 1995-ös Sabbath színháza, a terrorizmus kérdéseit feszegető Amerikai pasztorál, a második világháború utáni

kommunistaellenes boszorkányüldözés,

a mccarthyzmus időszakát megelevenítő Kommunistához mentem feleségül, vagy a kilencvenes évekbeli amerikai kisebbségpolitikára reflektáló Szégyenfolt. Regényeiben a társadalmi tematika mellett fontos szerep jut a család, házasság, szerelem, szexualitás problémakörének, számos művében foglalkozik az amerikai zsidó lét és irodalom kérdéseivel.

Legutóbbi műveiben, A haldokló állat-ban, a 2006-os Akárki-ben és a 2009-ben kiadott Kiégés című regényében az öregedéssel, a halállal való szembenézés is megjelenik. 2010-ben jelent meg utolsó regénye, a Nemezis, amely egy kitalált, 1944-ben kitört gyermekbénulás-járványról és annak hatásáról szól. Regényei a filmkészítőket is megihlették, nagy sikert aratott A haldokló állat-ból készült, Isabel Coixet rendezte Elégia Ben Kingsley és Penelope Cruz főszereplésével, valamint az Amerikai pasztorál Jennifer Connellyvel és Ewan McGregorral, utóbbi a film rendezője is volt.

Roth sikeres és ünnepelt író volt, számos díjat is kapott. Háromszor részesült a PEN Club Faulkner-díjában, az Amerikai pasztorál elnyerte a Pulitzer-díjat, 2006-ban a PEN Club Nabokov-díjával, 2007-ben a Saul Bellow-díjjal tüntették ki. 2011-ben neki ítélték a kétévente kiosztott, igen rangos Nemzetközi Man Booker-díjat, 2012-ben pedig megkapta a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria Hercege-díjat irodalom kategóriában. Évek óta emlegették az irodalmi Nobel-díj várományosaként, de ezt a kitüntetést sosem nyerte el.

Philip Roth 2012-ben bejelentette, hogy abbahagyja az írást. 2014-ben a BBC kétrészes dokumentumfilmet forgatott róla, amelyben bejelentette, hogy utoljára jelent meg a televízió képernyőjén. 2018 januárjában a The New York Times-nak adott interjúban megerősítette, nem akar visszatérni az íráshoz, helyette inkább az amerikai és a modernkori európai történelemről szóló műveket olvas.