Ők nyerték az egymilliós osztálykirándulást a verspályázattal

Vágólapra másolva!
Összesen 254 alkotás érkezett a Szabad a vers! országos verspályázatra, amelynek fődíjasai egymillió forintos osztálykirándulásra mehetnek, családjuk pedig a Szentendre-szigeten pihenhet egy hétvégén át. A szakmai zsűri és a közönség is választott egy-egy győztest, de különböző különdíjakat is kiosztottak a diákok között.
Vágólapra másolva!

Korábban megírtuk, hogy az általános iskola felső tagozatos és a középiskolai tanulók az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága által, a Családok Éve alkalmából meghirdetett pályázatának keretében újragondolhatták a nagy költőink családról, kötődésekről szóló verseit. A cél az volt, hogy úgy fogalmazzák át a verseket, ahogy azok őket megszólítják. Most az országos verspályázat zárásaként

átadták a nyereményeket: az 1 millió forintos osztálykirándulást

és a különdíjakat. Horváth Dávid, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium 9. oszályos diákjának Kosztolányi Dezső Lásd, kisfiam ezt mind neked adom most alkotásának újragondolt változata, valamint Gosztola Kincső, a Soproni Széchenyi István Gimnázium 7. osztályos tanulójának József Attila Mama című versének átirata nyerték az EMMI Család- és Ifjúságügyi Államtitkársága által, a Családok éve alkalmából meghirdetett Szabad a vers! országos verspályázat 1 millió forintot érő osztálykirándulásait.

A fődíjakat, az élményajándékokat, valamint a többszázezer forint értékű szakmai különdíjakat Novák Katalin, család és ifjúságügyért felelős államtitkár, valamint a különdíjakat felajánló intézmények képviselői adták át szerdán. A záróesemény végén a Blahalouisiana zenekar lépett fel.

Az idén először meghirdetett Szabad a vers! országos verspályázatra összesn 254 alkkotás érkezett. Közülük kerültek ki a győztesek, azaz a zsűri döntése alapján Horváth Dávid, a közönség szavazatai alapján pedig a közel 15 ezer szavazatot kapott Gosztola Kincső. Ők nyerték meg az osztályuknak az 1 millió forintos osztálykirándulást, a családjuknak pedig egy hétvégi pihenést, amelyet a Szentendre-szigeten a Rosinante Fogadóban tölthetnek majd el.

A két fődíj mellett számos más nyeremény, szakmai különdíj is gazdásra talált, így Borbás Anna, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanulója a közönségszavazás 2. helyezettjeként 50 ezer forintos, Bogos Csaba a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola diákja, a közönségszavazás 3. helyezettjeként pedig 30 ezer forintos, szabadon felhasználható élményajándékkal gazdagodott. Mindketten Kosztolányi Dezső: Most harminckét éves vagyok című versét fogalmazták újra.

A szakmai különdíjasok:

  • Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum különdíj és Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiemelt különdíj: Uhri Domonkos Farkas, Kelenvölgyi Általános Iskola
  • Petőfi Irodalmi Múzeum különdíj és Előretolt Helyőrség Íróakadémia különdíj: Ambrus Gergely Pál, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium
  • Előretolt Helyőrség Íróakadémia különdíj: Ecsedy Nándor Máté (Szentendrei Ferences Gimnázium), Dukai-Nagy Boróka Hanna (Ecsédi Richter Gedeon Általános Iskola), Horváth Dávid (Pannonhalmi Bencés Gimnázium).
  • Budapesti Operettszínház különdíj: Tárczy Alica, Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola, Sóskút
  • Múzeumok Éjszakája különdíj: Pataki Péter, Bárdos László Gimnázium Tatabánya
  • Fővárosi Nagycirkusz különdíj: Nagy Lilla Veronika, Báthory István Katolikus Általános Iskola Gimnázium és Szakgimnázium, Nyírbátor

A különdíjak tartalma:

  • SKANZEN: az egész osztály részére egyalkalmas belépő a SKANZEN-be, speciális múzeumpedagógiai foglakozással egybekötve.
  • Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiemelt különdíja: 40 könyvből álló könyvcsomag, valamint megjelenési lehetőség az Íróakadémia által szerkesztett kulturális mellékletekben (Médiaworks megyei lapjai, közel 300.000 ezer példány) és az ezzel járó honorárium.
  • Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia különdíja: 20 könyvből álló könyvcsomag, valamint megjelenési lehetőség az Íróakadémia által szerkesztett kulturális mellékletekben (Médiaworks megyei lapjai, közel 300.000 ezer példány) és az ezzel járó honorárium.
  • Budapesti Operettszínház: négy fő részére szóló belépő az Abigél című darabra, az őszi szezonra.
  • Fővárosi Nagycirkusz: egy alkalomra szóló belépő az egész osztálynak az őszi szezonban, valamint erre az alkalomra összeállított, egyedi cirkuszpedagógiai foglalkozás.
  • MÚZÉJ: négy fő részére szóló belépő a június 23-ai esemény budapesti programjaira.
  • Petőfi Irodalmi Múzeum: egy, az egész osztály részére szóló belépő, erre az alkalomra összeállított, egyedi tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás.