Majdnem 2 milliárd forintot osztott szét az Artisjus a 2017-es lejátszások után a magyar zeneszerzők és szövegírók között. Mutatjuk, kik kereshették a legtöbb pénzt.

Az Artisjus összesen 1 milliárd 796 millió forintot folyósított 7589 magyar szerzőnek (és jogörökösnek) a 2017-es (rádiós és tévés) lejátszások után. Egy év alatt 46 456 olyan felvétel hangzott el jó párszor a tévékben és rádiókban, amit magyar szerző jegyez. Tavaly a Dankó Rádió adott le a legtöbbször magyar dalt: összesen 125 356 alkalommal. A Muzsika TV hasonlóan nagy számot produkált, több mint 80 ezerszer ment le náluk magyar szám. Mégis, reklámbevételük és műsorszórásuk miatt nem az ő, hanem például a Petőfi Rádió

lejátszásai jelentenek nagyobb pénzt.

A hozzá hasonló médiumoknál több ezer forintot is érhet egyetlen szerzemény lejátszása. A tavalyi elhangzások alapján 28 magyar szerző kapott 12 millió forint feletti jogdíjat, 71-en pedig 6 és 12 millió forint közöttit - írja az Artisjus jelentése alapján a Blikk. Noha ezen szerzők neveit nem adhatják ki, találgatni viszont mindig lehet, főleg úgy, hogy az elhangzások adatai nyilvánosak. Azt pedig sokan tudják a szakmán belül, hogy az évenkénti 20 ezer fölötti lejátszás már álomfizetést jelent. 

Lapozzon, és megtudhatja, kiknek a dalait játszották több mint 20 ezerszer tavaly!