Nem hiszi el, miket találtak a Picasso-festmény alatt

2018.06.06. 14:07

A festményben talált tárgy segíthet pontosan meghatározni a Picasso-kép születésének idejét.

Egy 1902-es francia újság egy lapját és egy másik kompozíciót is sikerült feltárni egy Picasso-festmény rétegeinek tudományos elemzése közben amerikai és japán kutatóknak. A szakemberek a japán Pola Művészeti Múzeum gyűjteményébe tartozó, Maternité au bord de la mer (Nő és gyermeke a tengerparton) című festményt vizsgálták meg képalkotó csúcstechnológiával. A vizsgálat kiderítette, hogy a festmény alatt a Le Journal 1902. január 18-i számának egy lapja található.Azt egyébként lehet tudni, hogy Picasso egyébként rendszeresen olvasta a Le Journalt.

Nem találtak egyértelmű magyarázatot arra, hogy miért került az újságlap a festék rétegei alá, de a felfedezés jelentős, hiszen ebből a Picasso-szakértők pontosabban meg tudják határozni a kép születésének idejét, amely nagyjából arra az időszakra esik, mikor a művész Párizsból Barcelonába költözött - mondta el John Delaney, a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria kutatója. Picasso 1902 januárjának elején költözött Barcelonába, és magával vitt néhány vásznat is. A festékréteg alá került újságlap arra utal, hogy a mű már Barcelonában készült el. A szkennelés megállapította, hogy a tengerparti

kép alatt egy másik kompozíció is rejlik:

egy nő portréja, aki egy üveg abszint mellett ül. Picasso rendszeresen újra felhasználta már megfestett vásznait, vagy belekomponálta korábbi vázlatait új műveibe. A kutatók egy magyarázata szerint az újságlappal talán egy korábbi réteget akart eltakarni, mielőtt ráfestette volna az újabb réteget vagy a végső művet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK