Meghalt Picasso világhírű fotósa

2018.06.08. 19:50

103 éves korában Franciaországban halt meg David Douglas Duncan második világháborús amerikai fényképész, Picasso egykori fotósa.

Jean-Louis Andral, az antibes-i Picasso Múzeum vezetője és Duncan barátja pénteken megerősítette, hogy a fotós csütörtökön a Grasse-ban lévő kórházban, tüdőgyulladásban halt meg. Cannes-tól délre, a Côte d'Azurön élt.

Pablo Picasso fia, Claude és David Douglas Duncan 2004-benForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Norbert Fürsterling

Duncan a Life amerikai magazinnak dolgozott, és háborús fotósként vált ismertté, elsősorban a koreai háborúban készített felvételei révén.

Ahelyett, hogy a katonákat hősként ábrázolta volna, hétköznapi emberként mutatta be őket, akik gyötrődnek vagy bátran viselkednek a harcmezőn, de a színfalak mögött fáradtak és félelemmel teliek.

"Sohasem láttatta a katonákat hősöknek, hanem katonáknak, akiket felháborít a háború ostobasága. Embereknek, akik szenvednek, akik kimerültek, és nem értik, mit keresnek ott" – fogalmazott Jean-Francois Leroy, a Visa pour l'image fotófesztivál igazgatója, Duncan barátja.

Duncan a vietnami és koreai háborúk élő emlékezete volt, aki képes volt akár 60 év után is emlékezetébe idézni az általa fényképezett katonák kereszt- és vezetéknevét is.

Híressé váltak Pablo Picasso spanyol festőről készített felvételei is. Az 1973-ban meghalt művész közeli barátjaként Picassóról munka közben is készíthetett képeket, amelyek számos albumban megjelentek. 2014-ben a Németországban lévő münsteri Picasso Múzeumnak adományozott 160 fotót, amely a festőt a cannes-i La Californie villában ábrázolják.

A fotográfus hagyatékát az Austinban lévő Texasi Egyetemen őrzik.