Élve eltemették a 73 éves művészt

2018.06.15. 15:16

Az ausztráliai Dark Mofo Fesztivál főattrakciójaként a 73 éves Mike Parr egy kisebb acélkonténerbe zárva költözött be a föld alá. A performanszművész három napot tölt az aszfalt alatt, ennivalót nem vitt magával.

Hetvenkét órára élve eltemetkezett egy forgalmas autóút alá egy ausztrál performanszművész Tasmania fővárosában, Hobartban. A 73 éves Mike Parr egy kisebb acélkonténerbe zárva költözött be a föld alá helyi idő szerint csütörtökön. A „sötét művészeteknek” szentelt Dark Mofo Fesztivál egyik fő attrakciójaként szervezték a mutatványt. A művész a tervek szerint vasárnap jön ki a „koporsóból”, amely felett visszazárták a megbontott aszfaltot. Parr rengeteg vizet, olvasnivalót, valamint egy hősugárzót vitt magával,

ennivalót azonban egy falatot sem.

Az oxigén szivattyún keresztül érkezik a konténerbe, amelyben egy pánikgombot is elhelyeztek arra az esetre, ha bármi probléma adódna.

A fesztivál kurátora, Jarrod Rawlins szerint a művész igyekszik korlátozni a folyadékbevitelét, mivel csupán egy vödröt vitt magával. Parr performansza azon erőszakos cselekedetek következményeinek állít emléket, amelyeket a 19. századi brit gyarmatosítók követtek el az ausztrál őslakos közösségek ellen. Miután a művész 72 óra elteltével elhagyja a konténert, azt betonnal töltik fel, hogy egyfajta időkapszulaként örökítsék át a jövő nemzedékeire. A Dark Mofo, amelyen gyakran szerepelnek az ősi rituálékat ünneplő műalkotások és előadások, idén heves ellenérzéseket váltott ki a helyi keresztény csoportokból, amiért a fesztivál keretében piros színű, fordított kereszteket helyeztek ki szerte Hobartban.

A művész kísérlete többek közt a Simon Mágus című Enyedi Ildikó-filmből is ismerős lehet. Abban Andorai Péter karaktere fogadja el a Halász Péter által játszott performanszművész kihívását.

 

TOVÁBBI TARTALMAK A ROVATBÓL