Tudja, mikor jelent meg a világ első hanglemeze?

2018.06.21. 11:19

Éppen 70 éve annak, hogy megjelent a világ első mikrobarázdás hanglemeze. Az első hivatalosan kiadott lemezre Felix Mendelssohn E-moll hegedűversenye került.

1948. június 21-én, azaz éppen 70 éve adták ki a világ első mikrobarázdás lemezét. A Columbia Records amerikai kiadó préseltette a lemezeket, és a barázdák Felix Mendelssohn E-moll hegedűversenyének hangjait adták vissza. A lemez elkészítéséhez Nathan Milsten hegedűművész és a New York-i Filharmonikusok előadásának hanganyagát használták. A 70 éves évforduló alkalmából a Sony Classical és a brit HMV zeneműbolt-hálózat

500 példányban elkészítette a lemez eredeti másolatát,

amelyből egy példányt a brit nemzeti könyvtárban fognak őrizni. A gramofonlemeznél nagyobb, 30,5 centiméter átmérőjű, 33.1/3 fordulatú hosszan játszó (LP) lemez lehetővé tette a korábbinál jóval hosszabb, átlagosan kétszer 20 perces zeneművek rögzítését. A mikrobarázdás hanglemez a magyar származású Goldmark Péter Károly mérnök - Goldmark Károly zeneszerző dédunokaöccse - fejlesztőcsoportja munkájának eredménye.

A híres Mendelssohn-lemez borítójaForrás: Wikipedia

Andy Linehan, a British Library hangarchívumának kurátora azt mondta, „a hosszan játszó hanglemez megjelenése hatalmas lépés volt a zeneiparban és zenehallgatók számára is. Korábban csak 3 percnyit vagy akörül lehetett a hanglemez egyik oldalára rögzíteni, ám

a keskenyebb barázdák és a lassabb fordulatszám lehetővé tették

20 perces anyag felvételét, ami azt jelentette, hogy akár egy teljes klasszikus zenei darabot is rögzíteni lehetett egyetlen oldalra”. A csütörtöki évfordulót a vinyl újjászületésének a jegyében ünneplik. A brit fonográf ipar (BPI) adatai szerint, míg 2007-ben alig több mint 205 ezer példányban adtak el vinylt, tavaly már 4,1 millióra nőtt a példányszám.

Mennyire ismeri a régi magyar rocklemezeket?

A magyar könnyűzene, elsősorban a beat és rock hazai úttörőiből válogattunk, de persze előfordulhatnak apróbb műfaji kilengések. Az összeállításba jól ismert zenekarok egy-egy lemezborítója került. Ezek nem egyetlen korszakot fednek le, de azt lehet mondani, hogy az együttesek nagy része...

A BPI kommunikációs igazgatója, Bennaro Castaldo azt mondta, a vynil azért is népszerű, mert ‚az emberek sokkal inkább műalkotásnak tartják, mint használati tárgynak. Szeretik a vásárlás rituáléját, az otthoni lejátszást, és a hangminőséget, amely jóval melegebb és gazdagabb, és az emberek méltányolják ezt.”

Egyébként még mindig a rock műfajából fogy a legtöbb vinyl, tavaly Ed Sheeran Divide albuma volt a legkelendőbb a kategóriában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK