Virrasztást tartanak Kányádi Sándor emlékére

2018.06.21. 11:33

Virrasztást tartanak a Petőfi Irodalmi Múzeumban Kányádi Sándor emlékére. Az esten barátai, pályatársai és tisztelői is részt vesznek majd.  

Szerdán, életének 90. évében meghalt Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, a nemzet művésze. A Petőfi Irodalmi Múzeum virrasztást tart emlékére június 21-én. Az emlékest este hatkor kezdődik a múzeumban, részt vesz rajta Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Kaláka együttes, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője, Szabó T. Anna író, költő, és Kányádi Sándor további barátai, pályatársai és tisztelői.  

Kányádi Sándort a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekintiForrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

A virrasztáson is résztvevő Kaláka együttes vezetője, Gryllus Dániel azt mondta, Kányádi „nagyon fontos szerepet játszott a Kaláka együttes életében, szinte nincs nap, hogy ne játszanánk valahol megzenésített verseiből”. Szentmártoni János azt mondta, Kányádi Sándor megkerülhetetlen az irodalomtörténetben. „A szorgalom, az alázat és az olvasók szeretete tette azzá, ami" - mondta a Magyar Írószövetség elnöke Kányádiról.

Szabó T. Anna költő pedig azt mondta, „tanító volt a szó legnemesebb értelmében: a világ szinte minden magyar közösségéhez ellátogatott, a legkisebb falvakba és a legtávolabbi városokba is elment, hogy eleven szavával, tréfáival és szelíd példájával mutassa meg, hogy a kultúra nem luxus, hanem létszükséglet.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK