Meghalt Harlan Ellison

2018.06.29. 11:08

Meghalt Harlan Ellison amerikai sci-fi író. Több mint félévszázados írói karrierje alatt Ellison mintegy
50 könyvet és több mint 1400 esszét, cikket, film- és televíziós forgatókönyvet írt. Stephen King is megemlékezett róla. 

84 éves korában meghalt Harlan Ellison, az elmúlt évtizedek egyik legtermékenyebb amerikai írója, a sci-fi mestere, A fiú és kutyája című világhírű novella írója - jelentette be csütörtökön Bill Schafer, az író Subterranean Press kiadójának szerkesztője. Több mint félévszázados írói karrierje alatt Ellison mintegy 50 könyvet és több mint 1400 esszét, cikket, film- és televíziós forgatókönyvet írt.

Bár sci-fi íróként volt közismert, elnyerte a műfaj egy tucat Hugo- és Nebula-díját, Ellison számos más műfajban is otthon volt. Forgatókönyveiért többször is megkapta az amerikai Írók céhének díját, köztük az eredeti Star Trek-sorozat egyik epizódjának forgatókönyvéért. „Harlan Ellison - az amerikai esszéirodalomban nem volt és nem is lesz hozzá hasonló” - írta róla Stephen King a Twitteren. 

Az amerikai szerző műveit tucatnyi nyelvre lefordították, az 1969-ben írt A fiú és kutyája – ami a nukleáris háború által elpusztított világot mutatja be – magyarul is megjelent. Az 1934-ben Clevelandben zsidó családban született írónak gyermekkorában sok megaláztatást kellett elviselnie.

Harlan Ellison írói karrierje a katonai szolgálat után kezdődöttForrás: Wikimedia Commons/Galen A. Tripp

Tanulmányait az Ohiói Állami Egyetemen abba kellett hagynia, mert kezet emelt egy tanárra, aki azt mondta róla, hogy nincs tehetsége az íráshoz. A katonai szolgálat után kezdődött írói karrierje. Írásai gyakran harciasok, disszonánsak voltak, csakúgy, mint magánélete. Ellenezte hazája részvételét az indokínai háborúban, harcolt a polgárjogokért.

TOVÁBBI TARTALMAK A ROVATBÓL