Idén nem lesz koncert a Nobel-békedíj átadása után

2018.07.04. 16:06

Idén nem rendezik meg Oslóban a Nobel-békedíj átadása utáni hagyományos koncertet - jelentették be kedden a szervezők.

Olav Njolstad, a norvég Nobel Intézet igazgatója közölte, hogy „a díjazott előtti zenei tisztelgést ideiglenesen felfüggesztik”, a döntés abból fakad, hogy a szervezők szeretnék átgondolni a koncert formáját és tartalmát, de a döntés tükrözi a koncert pénzügyi helyzetének kihívásait is”. Először 1994-ben rendeztek Oslóban ilyen koncertet, azóta pedig már a legnagyobb sztárok léptek fel az ilyeneken. Koncertezett már Lionel Richie, Bon Jovi, Aretha Franklin, Whitney Houston és Lady Gaga is Nobel-békedíjas koncerten.

A 2017-es koncerten jó pár zenész fellépett, többek között a Lukas Graham formációForrás: AFP/Berit Roald

Az intézet igazgatója, Njolstad azt is mondta, hogy „az emberek médiapreferenciái radikálisan megváltoztak az 1994-es koncert óta. Ennek tudatában vannak a koncert szervezői és producerei is. Képtelenek voltunk biztosítani a koncert megfelelő szintű finanszírozását, és ezt az évet arra akarjuk felhasználni, hogy egy új formátumot hozzunk létre.”

A szexbotrány elleni alternatív díjjal tiltakoznak

Alternatív irodalmi Nobel-díj átadását jelentette be egy svéd írókból, színészekből, újságírókból és a kulturális élet más szereplőiből alakult új testület az után, hogy a Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémián kitört botrány miatt legalább egy évvel el kellett halasztani az idei díj átadását.

Azt siettek is hangsúlyozni, hogy a koncert lemondásának nincs köze a Svéd Akadémiát megrázó szexuális zaklatási és pénzügyi visszaélési válsághoz, és ahhoz, hogy idén nem ítélik oda az irodalmi Nobel-díjat. Amúgy a Nobel-békedíj kitüntetettjének nevét októberben jelentik be, és a koncertet hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel, a díj alapítója halálának évfordulóján tartott díjátadó után rendezik. Érdekes adalék még, hogy a Dagbladet norvég napilap szerint a Rema 1000 norvég kiskereskedelmi hálózat a közelmúltban úgy döntött, hogy nem szponzorálja a koncertet, ami nagy veszteség a szervezők számára.

további tartalmak a rovatból