Idén nem lesz koncert a Nobel-békedíj átadása után

Lukas Graham Nobel-békedíj átadási ünnepség
Lukas Graham performs on stage during the Nobel Peace Prize Concert to honor the peace prize laureates ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) in Fornebu, Norway, on December 11, 2017. / AFP PHOTO / NTB Scanpix / Berit ROALD / Norway OUT
Vágólapra másolva!
Idén nem rendezik meg Oslóban a Nobel-békedíj átadása utáni hagyományos koncertet - jelentették be kedden a szervezők.
Vágólapra másolva!

Olav Njolstad, a norvég Nobel Intézet igazgatója közölte, hogy „a díjazott előtti zenei tisztelgést ideiglenesen felfüggesztik”, a döntés abból fakad, hogy a szervezők szeretnék átgondolni a koncert formáját és tartalmát, de a döntés tükrözi a koncert pénzügyi helyzetének kihívásait is”. Először 1994-ben rendeztek Oslóban ilyen koncertet, azóta pedig már a legnagyobb sztárok léptek fel az ilyeneken. Koncertezett már Lionel Richie, Bon Jovi, Aretha Franklin, Whitney Houston és Lady Gaga is Nobel-békedíjas koncerten.

A 2017-es koncerten jó pár zenész fellépett, többek között a Lukas Graham formáció Forrás: AFP/Berit Roald

Az intézet igazgatója, Njolstad azt is mondta, hogy „az emberek médiapreferenciái

radikálisan megváltoztak az 1994-es koncert óta.

Ennek tudatában vannak a koncert szervezői és producerei is. Képtelenek voltunk biztosítani a koncert megfelelő szintű finanszírozását, és ezt az évet arra akarjuk felhasználni, hogy egy új formátumot hozzunk létre.”

A szexbotrány elleni alternatív díjjal tiltakoznak

Alternatív irodalmi Nobel-díj átadását jelentette be egy svéd írókból, színészekből, újságírókból és a kulturális élet más szereplőiből alakult új testület az után, hogy a Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémián kitört botrány miatt legalább egy évvel el kellett halasztani az idei díj átadását.

Azt siettek is hangsúlyozni, hogy a koncert lemondásának nincs köze a Svéd Akadémiát megrázó szexuális zaklatási és pénzügyi visszaélési válsághoz, és ahhoz, hogy idén nem ítélik oda az irodalmi Nobel-díjat. Amúgy a Nobel-békedíj kitüntetettjének nevét októberben jelentik be, és a koncertet hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel, a díj alapítója halálának évfordulóján tartott díjátadó után rendezik. Érdekes adalék még, hogy a Dagbladet norvég napilap szerint a Rema 1000 norvég kiskereskedelmi hálózat a közelmúltban úgy döntött, hogy nem szponzorálja a koncertet, ami nagy veszteség a szervezők számára.