Trill Zsolt: Az egész kárpátaljai létezésünk burok volt

Trill Zsolt színész
Vágólapra másolva!
Ősszel ünnepli 25 éves fennállását a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház. Az évforduló kapcsán a társulat alapítói, Trill Zsolt és Szűcs Nelli a kárpátaljai magyarság helyzetéről beszéltek a Figyelőnek.
Vágólapra másolva!

Ősszel ünnepli 25 éves fennállását a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház. A Trill Zsolt-Szűcs Nelli házaspár a társulat alapítói voltak, ma pedig a Nemzeti Színház együttesét erősítik. Felidézték az elmúlt időszakot, és beszéltek az ukrán-orosz viszonyról, a kárpátaljai magyarság helyzetéről is.
A kárpátaljai származású házaspár a Figyelőnek adott interjút, és Kárpátalja kapcsán szóba került a magyarság elvándorlása is.

Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház színésze Fotó: Talán Csaba

Trill Zsolt azt mondta, ha Ukrajnában normálisan mennének a dolgok,

nem kellene mindenkinek külföldön munkát keresnie, nem vándorolnának el a magyarok.

Felesége, Szűcs Nelli hozzátette, „amikor vége lett a Szovjetuniónak, csak a férfiak mentek el, később a nagyobb fiúk, most már az anyák, sőt a nagymamák is.

mert valaki mindig hiányzott otthonról”.

Trill Zsolt a gyerekkoráról is beszélt Forrás: Koncz Márton

Trill Zsolt gyerekkorával kapcsolatban azt mondta, hogy egész kárpátaljai létezésük burok volt, hiszen tömbben élt a magyarság. Felülről megengedett burokban. A 2004. december 5-i népszavazás is szóba került, amiről a színészházaspár azt mondta,

több barátjuk hívta őket Magyarországról, hogy ne haragudjanak, de

ők igennel szavaztak. Szűcs Nelli hozzátette: „Zsolti mindig azt mondja: az ő nagyapjának is van egy téglája a Parlament épületében. Ki tehet arról, hogy elcsatolt országrészben született? Nem régen jártunk a Nemzeti Színházzal Ivano-Frankivszkibe játszani,

Aki akkor nem ment el szavazni, talán fel sem fogja, mit veszített egykor Magyarország.”