Minden a megvesztegetett titkárnő akarata szerint történt

Vágólapra másolva!
Az ausztriai Linz városa visszaad egy korábban kölcsönkapott Gustav Klimt-alkotást az azt megillető örökösöknek. A képet évtizedekig elveszettnek hitték az egykori műgyűjtő leszármazottai, aztán tavaly a festmény váratlanul előkerült.
Vágólapra másolva!

Egy osztrák műgyűjtő örökösei évtizedek óta elveszettnek hittek egy Klimt-festményt, amely korábban a családjuk tulajdonában volt. Az alkotás nagy meglepetésre tavaly került elő a New York-i Neue Galerie egy volt alkalmazottjának hagyatékából, most pedig Linz városa adja vissza az örökösöknek. Olga Jäger műgyűjtő 1951-ben adta kölcsön a Linz város tulajdonában lévő kiállítóhelynek A két fekvő nő című grafikát Egon Schiele három, amúgy jóval értékesebb festményével együtt.

A négy műalkotás eltűnése csak 2006-ban tűnt fel, amikor az 1956-ban elhunyt műgyűjtő örökösei keresni kezdték a műveket. Mivel azokat nem találták, az időközben Lentosnak átnevezett múzeum

8,34 millió euró kártérítést fizetett

az örökösöknek évekig elhúzódó pereskedés után. Az Olga Jäger örököseivel most létrejött megegyezés alapján az örökösök a Klimt-rajz fejében visszafizetnek a kárpótlásból 67 ezer eurót, ami megfelel a mű becsült piaci értékének. Az alkotást a tervek szerint a jövő héten adják át a Jäger-családnak.

A grafikát a Neue Galerie egy volt titkárnőjének örökösei juttatták vissza Linznek. Az 1977-ben nyugdíjazott és a múlt év végén elhunyt titkárnő végrendeletében meghagyta, hogy

a jogtalanul hozzá került művet halála után adják vissza a múzeumnak.

A hatóságok szerint a titkárnő nem lopta el a Klimt-rajzot, hanem azt megvesztegetésképpen kapta a galéria egy korábbi igazgatójától azért, hogy hallgasson a három, egyelőre nem talált Schiele-festményről. A Klimt-rajz váratlan felbukkanása felcsillantotta a reményt, hogy megtalálják Egon Schiele eltűnt festményeit is, de azokról továbbra sincs hír.