Kovásznai György életművéről nyílt kiállítás

Kovasznai György kiállítás
Vágólapra másolva!
Kovásznai Avantgárd animáció & festészet címmel nyíló kiállításával emlékezik az idén 35 éve elhunyt festőművészre és animációs filmrendezőre az Ybl Budai Kreatív Ház. Az életmű kiemelkedő filmjeiből, festményeiből, rajzaiból álló válogatás a 60-as évektől a 80-as évekig kínál betekintést a korszakot egyedi hangon dokumentáló műfaji szintézisbe.
Vágólapra másolva!

Kovásznai György a 20. századi magyar művészet kiemelkedő alakja, 1934-ben született Budapesten. A modernizmusból kiinduló, a 80-as évek neoexpresszionizmusát a 70-es években már megelőlegező festőművész, különleges kísérleti animációs filmek alkotója, emellett író és költő.

Kovásznai 1983-ban, 35 éve halt meg. Életműve az akkori időszakot jellemző betiltások és elhallgatások miatt háttérbe szorult. A művész korszakalkotó munkássága napjainkban azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években megtörtént az életmű professzionális feldolgozása.

Forrás: Kovásznai György kiállítás

Kovásznainak a magyar vizuális művészet történetében egyedülálló munkásságát, amely egyszerre tartalmazott festészeti és animációs filmes anyagot is, először 2010-ben a Magyar Nemzeti Galériában mutatták be. 2011-ben pedig a Szépművészeti Múzeumban a világhírű dél-afrikai művész, William Kentridge videóinstallációjával együtt mutatták be Kovásznai György animációs rövidfilmjeit.

Forrás: Kovásznai György kiállítás

Az Ybl Budai Kreatív Házban most megnyíló emlékkiállításon filmjeihez kapcsolódó munkáiból láthatnak válogatást. Kovásznai egész élete során különféle megoldásokkal kísérletezett annak érdekében, hogy Budapest különleges atmoszféráját megragadja: a festményfilmektől egészen az animációs dokumentumfilmekig terjed a skála. A kiállítást a kurátor Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész, a Kovásznai Györgyről szóló monográfia szerzője nyitotta meg.

Forrás: Kovásznai György kiállítás

A tárlatnak otthont adó Ybl Budai Kreatív Ház idén májusban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A teljes megújulásnak köszönhetően a fennállása alatt hosszú évtizedekig zárt épület egy pezsgő, nyitott közösségi térré vált. Helyszínt ad kortárs kiállításoknak, keleti kultúrát bemutató tárlatoknak, színes rendezvényeknek. A vendégeket a folyamatosan megújuló és változatos programkínálat mellett kávézó és terasz is várja a Duna-parton.

Forrás: Kovásznai György kiállítás

A Kovásznai György munkásságának emléket állító kiállítás július 22-ig várja a látogatókat az Ybl Budai Kreatív Házban.