Megnyílt a 193. Anna-bál Balatonfüreden

2018.07.21. 21:43

Az innovációs és technológiai miniszter a 193. balatonfüredi Anna-bál megnyitóján, szombat este azt mondta, az Anna-bálon az innováció és a hagyomány kapcsolódik össze.

Palkovics László azt mondta, hogy amikor Szentgyörgyi Horváth Fülöp 1825-ben megrendezte az első Anna-bált, valószínűleg nem gondolta, hogy egy olyan hagyományt teremt,

ami Európában egyedülálló módon mindmáig létezik.

Fercsák Róbert bajai polgármester szerint az Anna-bál az a rendezvény, ahol a múlt és a jelen összeér és egybeolvad. Köszöntő beszédében párhuzamot vont Balatonfüred és Baja között. Azt mondta, mindkét város vízparti település, és mindkettő kultúrájának ereje a hagyományaiban van, az európai, keresztény értékrenden alapuló hagyományokban.

A Magyar Állami Operaház balettművészei a 193. Anna-bál nyitótáncán az Anna Grand Hotel parkjában 2018. július 21-énForrás: MTI/Mónus Márton

Bóka István, Balatonfüred polgármestere azt mondta, közel két évszázados hagyományt őriz az Anna-bál, amelyen 1862 óta választják meg a bál szépeit. Mint mondta, bál a hagyományok mellett az elsőbálozókról is szól. Balatonfüredről és partnervárosaiból a szervezők tájékoztatása szerint

idén huszonegy elsőbálozó vesz részt az Anna-bálon.

A bál hagyományosan a Magyar Állami Operaház balettművészei által előadott palotással és nyitótánccal vette kezdetét. Az idei Anna-bálon 573-an vesznek részt, közülük mintegy 300 hölgy nyakába került az Erzsébet királyné, Sissi kedvenc virága ihlette, ibolyalila színű, sorszámozott porcelánszív.

A 193. Anna-bál résztvevői a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjába 2018. július 21-énForrás: MTI/Mónus Márton

Az est folyamán a hagyományok szerint a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, akik közül a zsűri választja ki a bál szépét és két udvarhölgyét.

A bál királynője megújított motívumokkal díszített, egyetlen példányban készülő, a Viktória-mintára épülő Royal Garden mintájú herendi vázát kap. Ilyen vázát küldött hivatalos nászajándékba Magyarország Vilmos herceg esküvőjére is.

Az udvarhölgyek hagyományosan Rothschild- és Apponyi-mintás serlegeket kapnak. A bál szépe és két udvarhölgye vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon is bemutatkozik a közönségnek, majd sétakocsikáznak a városban.

A tavalyi Anna-bál szépe, Barna Dorina megnyitja a 193. Anna-bált a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2018. július 21-énForrás: MTI/Mónus Márton

Hagyományosan az Anna-bálon adták át a Balatonfüred fejlesztésében és népszerűsítésében végzett kiemelkedő teljesítményért odaítélt Kiss Ernő-díjat, melyet idén Valker Viktor üzletember vehetett át Bóka István polgármestertől.

A 193. Anna-bál résztvevői a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2018. július 21-énForrás: MTI/Mónus Márton

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott.

Az egykoron neves személyiségeket - Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.