A két éve meghalt Benkó Sándor nevéért harcolnak

2018.07.24. 15:06

Benkó Sándor egykori zenekara, a róla elnevezett, híres Benkó Dixeland Band vitatkozik az egykori klarinétos családjával. A család nincs megelégedve az új zenei iránnyal, a zenekar pedig attól tart, hogy új együttes alakul az ő régi nevükkel. 

Továbbra sem akarja engedélyezni a két évvel ezelőtt meghalt Benkó Sándor családja, hogy esetleg a korábbi néven léphessen fel Benkó egykori zenekara, a híres Benkó Dixieland Band. Egyébként a zenekar nem sokkal a klarinétos halála után le is mondott Benkó nevéről. A mostani felállás vezetője, Nagy Iván most azt mondta a Borsnak, hogy „Sándor halála után

a békesség kedvéért lemondtunk a névről.

Azóta Dixie Kings of Hungary néven lépünk fel, persze számos hátránya van ennek, hiszen sokan nem tudják, hogy mi vagyunk az utódzenekar. Ott változott a helyzet, amikor megtudtuk, le akarják védetni a nevet. Ez ellen felszólalást nyújtottunk be, és a javunkra döntött a hivatal. Ami nem jogerős, mert a család megváltoztatási kérelmet nyújtott be.”

Benkó Sándor 2015-ben a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, néhány hónappal halála előttForrás: MTI/Zih Zsolt

Ennek ellenére Benkó családja szeretett volna biztosra menni, ezért annak idején Benkó Sándor fia, ifjabb Benkó Sándor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához fordult. Azonban másfél éves vizsgálat után a hivatal most úgy döntött – igaz, még nem jogerősen –, hogy visszautasítja a család kérését, így a Benkó Dixieland utódzenekara továbbra is használhatná a Benkó nevet.

A zenekar közben attól tart, 

hogy esetleg azért volt szükség a név levédésére, mert egy másik formáció alakulna azon a néven, amin ők évtizedekig játszottak. „Tartunk tőle, hogy ezen a néven alakulhat másik zenekar, pedig a sikerért mi dolgoztunk meg. Több tagunk tíz-húsz éve már játszott Sándor zenekarában, csak a helyére került másik klarinétos. Jómagam ötven éve vagyok az együttesben” – mondta Nagy Iván. A zenekar tagjai állítják, hogy a Benkó-hagyományokat követik, azonban Benkó Sándor özvegyének erről más a véleménye. „Továbbra is kitartok amellett, hogy

ez a zenekar már nem az, amelyiknek szíve-lelke, mozgatója, koncertszervezője és konferansziéja volt a férjem.

Sanyi ragaszkodott a dixieland műfajához, semmi esetre sem akarta, hogy a stílus a dzsessz irányába menjen. Márpedig én most ezt látom” – mondta Benkó özvegye a lapnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK