Meghalt Orbán József, a 100 Folk Celsius énekese. Régóta súlyos betegséggel küzdött, 70 éves volt.

A rák ellen vívott hosszú és kemény küzdelem után 70 éves korában meghalt Orbán József, a 100 Folk Celsius énekese - írja a Blikk. Tavaly ősszel tudta meg, hogy az agyában és a tüdejében is daganatos elváltozások vannak. Sokáig úgy tűnt, hogy állapota folyamatosan javul, júniusban hazaengedték a kórházból. 

„Mielőtt eljöttünk a kórházból, Józsinak volt még egy CT-vizsgálata, hogy kiderüljön, kialakultak-e újra a daganatok a szervezetében, de a lelet alapján emiatt nincs okunk aggódni. Tehát az a helyzet, mint korábban, fejben kell rendet tennie, hogy ismét erőre kapjon. Bízom benne, hogy most sikerülni fog” –mondta akkor Benkő Balázs, de nem sokkal később újra kórházba került. Akkor Benkő Balázs nagyon aggódott érte. „Borzasztóan megijesztett a viselkedése, nem evett, legyengült, ijesztően lefogyott, nem csinált mást, csak otthon ült, nézte a tévét, és megállás nélkül dohányzott” – mondta akkor.

Orbán József a 100 Folk Celsiust 1976 nyarán alapítottaForrás: MTI/Kollányi Péter

Orbán József

1948. március elsején született Pinkamindszenten, a 100 Folk Celsiust 1976 nyarán alapította Littvay Imrével, Balla Gáborral és Somogyi Tiborral. A 100 Folk Celsius első nagylemeze 1982-ben jelent meg, több mint 70 ezer példányban kelt el. A következő mérföldkő az együttes életében az 1984-ben megjelent Paff, a bűvös sárkány című album volt, ezzel meghódították a gyerekközönséget is.

Az eladott példányszám az albumból meghaladta a 300 ezret,

így a lemez arany- majd platinalemez lett. 

A kilencvenes években a gyerekdaloktól újra visszatértek a country zenéhez. Ennek a korszaknak egyik nagy slágere volt az Országút.