Az elmúlt századok férfivilágáról nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen. A kiállítás a férfiélet legkülönbözőbb emlékeit mutatja be a gyerekkor játékaitól kezdve a viseleti darabokon és munkaeszközökön át egészen a szimbolikus jelentőséggel bíró tárgyakig.

Tárgyakon, sorsokon és történeteken keresztül mutatja be a 19-20. század férfivilágát a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban pénteken nyíló néprajzi kiállítás. Terendi Viktória kurátor a Férfiak a múltból című tárlatról rendezett szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a páros kiállítás első, a nők társadalmi helyzetét és annak változásait bemutató részét tavaly láthatta a közönség. A kiállítás a férfiélet legkülönbözőbb emlékeit mutatja be a gyerekkor játékaitól kezdve a viseleti darabokon és munkaeszközökön át egészen a szimbolikus jelentőséggel bíró tárgyakig. Ilyen, a tulajdonosának egy-egy kisközösségen belül betöltött helyét jelző tárgy volt a festett és faragott gondolkodószék, az értékes zsebóra vagy a mívesen megmunkált pipa, melyekből több is látható a közgyűjtemény egyik földszinti kiállítótermében.

A tárlat szeptember végéig látogatható, anyagának 90 százaléka a múzeum néprajzi gyűjteményéből származik, ezeket magánszemélyek által felajánlott tárgyak, dokumentumok, fényképek egészítik ki. Néhány tárolóban bemutatott darabhoz a kiállítást előkészítő kutatások során személyeket, történeteket kapcsoltak, ezzel is bepillantást engedve az 1800-as, 1900-as évek hódmezővásárhelyi társadalmába. „A tárlat egyik legszebb darabja egy 1860 körül Pesten kézzel készített ezüst zsebóra, Kaul Constantin órásmester munkája. Szintén különleges az a cifraszűr, melyet a város kocsisa viselt, aki a polgármester hintóját vezette egykor” – mondta Terendi Viktória.