5 nő vádolta meg szexuális zaklatással a karmestert

Gustav Kuhn
Naples, San Carlo Theater, 1987. Austrian conductor Gustav Kuhn/ Napoli, Teatro San Carlo, 1987. Il direttore d'orchestra Gustav Kuhn - ©Marcello Mencarini/Leemage
Vágólapra másolva!
Ideiglenesen lemondott tisztségéről Gustav Kuhn, az erli Tiroli Ünnepi Játékok művészeti vezetője, akit öt női zenész szexuális zaklatással vádolt meg nyílt levélben.
Vágólapra másolva!

Egyelőre ideiglenes művészeti vezetője van az erli Tiroli Ünnepi Játékok, mert ideiglenesen lemondott tisztségéről Gustav Kuhn, akit öt női zenész is szexuális zaklatással vádolt meg nyílt levélben. A 72 éves karmester azt mondta, hogy addig marad távol az általa 20 éve alapított fesztivál vezetésétől, amíg végérvényesen nem tisztázódik a vádak alól. Azt is mondta, hogy átmeneti távozása

nem jelenti bűnössége elismerését, csak azt, hogy nem akar további kárt okozni

a bajor határ melletti kisvárosban, Erlben tartott ünnepi játékok hírnevének.

Gustav Kuhn 1987-ben Forrás: AFP/Leemage/Marcello Mencarini

A karmestert két hegedűművésznő és három énekesnő vádolta meg, köztük Mona Somm svájci szoprán, aki a Tannhäuser Vénuszaként aratott hatalmas sikert a 2011-es fesztiválon. A zenészek azt írták a levélben, hogy

tanúi és elszenvedői voltak kéretlen csókoknak,

fogdosásnak és trágár megjegyzéseknek. „Rendszeresen ki voltunk téve a művészeti igazgató féktelen agressziójának” – fogalmaztak. A levél aláírói szerint Kuhn a vele szembeszegülő nőket megbüntette azzal, hogy visszavont nekik ígért szerepet vagy velük kötött szerződést. Az innsbrucki ügyészség vizsgálatot folytat az ügyben.

Kuhn ideiglenes utódja, Andreas Leisner csütörtökön azt mondta, hogy a maestro karmesterként továbbra is fellép a fesztiválon, csak igazgatói tisztének gyakorlását szünetelteti. Gustav Kuhn szerződése amúgy 2020-ig szól, és Leisner azzal számol, hogy az alapító karmester visszatér még a fesztivál élére.

A Tiroli Ünnepi Játékok idei programsorozata július 29-én ért véget, A Nibelung gyűrűje záróelőadásán a közönség szűnni nem akaró ovációval ünnepelte Kuhnt. A fesztiválra 20 ezer látogató váltott jegyet.
Erlben 2012 óta megrendezik a fesztivál téli kiadását is, amely rendszerint december 26-tól január 6-ig tart. Az erli fesztivál 2012-ben átadott új, futurisztikus koncerttermének érdekessége, hogy a világ legnagyobb, 160 négyzetméteres zenekari árkával rendelkezik.