Presser Gábor és az Edda is koncertezik az erdélyi gyerekekért

2018.08.27. 10:50

Jótékonysági koncertet szervez Jobb velünk a világ! néven az árva gyerekeket gondozó dévai Szent Ferenc Alapítvány és a fogyatékossággal élőket támogató Nem Adom Fel Alapítvány. A koncerten Presser Gábor és az Edda is fellép a Papp László Budapest Sportarénában szeptember 13-án.

Közös jótékonysági koncertet szervez Jobb velünk a világ! néven a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított, árva gyerekeket gondozó dévai Szent Ferenc Alapítvány és a fogyatékossággal élőket támogató Nem Adom Fel Alapítvány. A koncerten Presser Gábor és az Edda is fellép a Papp László Budapest Sportarénában szeptember 13-án. „Mi, erdélyi magyarok mindig anyaországként tekintünk Magyarországra. Eleinte úgy terveztük, hogy négy-ötszáz gyermekkel Magyarországra látogatunk, és valamelyik nagy templomban tartunk egy hálaadó szentmisét. Végül annyi alapítvány jelentkezett, hogy támogatná a tervünket, hogy rájöttünk, egy aréna befogadóképessége szükséges ehhez az eseményhez. Jóakaróink felajánlották a Papp László Sportarénát, ráadásul rengeteg művész is jelezte, hogy énekelne az összejövetelen, többek között Szikora Robi, az EDDA, a Republic, Oláh Ibolya, Presser Gábor és még sokan mások” – mondta Böjte Csaba a Ripostnak.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, és Páva Zsolt, Pécs polgármestere megszegik az új kenyeret a Magyarok kenyere jótékonysági program központi ünnepségén a Pécsi Egyházmegye Magtárában 2017. augusztus 20-ánForrás: MTI/Sóki Tamás

A szerzetes azt is hozzátette, hogy egyetlen kérése volt az előadókhoz. „Azt szerettük volna, hogy az előadók a gyerekeinkkel együtt lépjenek fel, közös produkciót adjanak elő. Meglepett, hogy mindenki megértette, nem egyebet szeretnénk, csak bebizonyítani az embereknek, hogy jobb velünk a világ. Nagyszerű buli lesz” – mondta az atya.

Több generációt is felnevelt
Böjte Csaba testvér 1992-ben kezdte karitatív munkáját. Eleinte egyedül próbált segíteni az erdélyi, nehéz körülmények között élő családoknak, később Déván, egy évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költözött a rászoruló gyerekekkel. A román hatóságok ellenezték ezt a lépését, és többször felszólították az épület elhagyására. Böjte atya válasza az volt, hogy a gyerekeket rakják az utcára a rendőrök. Ez nem történt meg, azóta pedig több generációt is felnevelt.

Az erdélyi gyerekek már nagyon készülnek a fellépésre. Sokan közülük most látják majd először Budpestet. A koncert másnapján hajókázni fognak a Dunán, sőt, még a Parlamentbe is ellátogatnak, ahol még egy törvényjavaslatot is be szeretnének nyújtani. „Az elmúlt 25 év alatt, amióta az alapítványomat működtetem, még sosem volt példa arra, hogy négy-ötszáz gyermekem egy helyen legyen. Ez egy hatalmas ajándék számomra, főleg, mivel sokan közülük most látják majd életükben először Budapestet. Másnapra, péntekre egy erdélyi vállalkozó meghívott bennünket egy dunai hajókázásra. Ott szeretnénk szerenádot adni a városnak. Illetve meghívtak bennünket a Parlamentbe. Gyermekeinkkel egy törvényjavaslatot szeretnénk benyújtani, hogy ne csak az idősebb tehetségeket díjazzák, Kossuth- vagy Petőfi-díjjal. Hiszen milyen szép is lenne, ha gyermeknapon 20-30 fiatal, aki az adott évben a legtöbbet tette a közösségért, a köztársasági elnöktől kapna egy Kiváló Gyermek-díjat” –mondta Böjte Csaba. 

TOVÁBBI TARTALMAK A ROVATBÓL