Újra megszólalnak Kocsis Zoltán legendás zongorái

2018.08.29. 10:59

Kocsis Krisztián családjával nagyvonalú gesztust tett, amikor édesapja két zongoráját ajánlotta fel a Virtuózok szeptember 7-i szuperkoncertjére. A hangszerek a magyar zenetörténet féltett kincsei, az örökösök most először adják át egy koncertre, először játszik rajtuk más zongoraművész. A minden korosztályt megszólító családi esemény látványvilágáért Novák Péter felel, aki valódi koncertteremmé változtatja a Papp László Budapest Sportarénát.

Nem mindennapi meglepetés érte a Virtuózok szeptember 7-i szuperkoncertjének fellépőit. Boros Misi, mestere, Bogányi Gergely és vendégeik Kocsis Zoltán, és Fischer Annie zongoráin szólaltathatják meg a népszerű klasszikusokat. A 2016-ban meghalt kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Kocsis Zoltán zongorái a magyar zenetörténet felbecsülhetetlen értékű kincsei. A család, a Virtuózok komolyzenét népszerűsítő munkájának elismeréseként, először engedi el a hangszereket egy koncertre. Legalább ilyen megtisztelő feladat a 20. század egyik legnagyobb zongoraművésze, a háromszoros Kossuth-díjas Fischer Annie hangszerén játszani. A tehetségkutató felfedezettjei első kézből vehetik magukhoz, és adhatják tovább a közönségnek a két művész örökségét. Az esten édesapja hangszereit szólaltatja meg Kocsis Zoltán fia, Kocsis Krisztián is. A 21 éves művész, aki a koncerten karmesterként is bemutatkozik, a fellépés kapcsán elmondta, apja mindig intuitív módon igyekezett megismertetni őt a klasszikusokkal, a szó hagyományos értelmében vett oktatásról szó sem lehetett. „Főként zenét hallgattunk együtt, hiszen a zene arról szól, hogy utánozzuk, amit hallunk, Mozart sem lett volna ugyanaz a művész Händel és Bach nélkül” – mondta Kocsis Krisztián.  

Kocsis Krisztián is fellép a Virtuózok szuperkoncertjénForrás: Kende Luca

A Virtuózok küldetéséről szólva, hogy minél szélesebb körben terjessze a komolyzenét, Kocsis Krisztián azt mondta, a klasszikus zene közössége ma buborékban él, a műfajnak rá kell találnia a megfelelő nyelvezetre, hogy megszólíthassa a fiatal generációkat. „Kodály Zoltán szavait idézve, a zene mindenkié. A Virtuózok évek óta bizonyítja, hogy a komolyzenének helye van az életünkben – mondta a szuperkoncert látványvilágát megálmodó Novák Péter. Azt is hozzátette, hogy a mostani koncert minden korosztály számára élmény lehet. „ Ahogy a tévés produkció, úgy a tehetségkutató művészei által adott koncertek is minden korosztályt megszólító családi események. Gyakorló szülőként tudom, hogy milyen nehéz valóban értékes programokkal közös időtöltésre csábítani a gyerekeket, a Virtuózok koncertje azonban tökéletesen alkalmas erre. Megerősítheti a fiatalokban, hogy a művészet valódi élményt okoz; reményt mutat, hogy kitartással mindent el lehet érni; és bizonyítja, hogy a tehetség mindannyiunkban ott van” – mondta Novák Péter.

Boros Misi 2014-ben lett lett a Virtuózok Kicsik kategóriájának nyerteseFotó: Mudra László - Origo

A szeptember 7-i koncerten hallhatja a közönség először élőben a Virtuózok idei nyerteseit, Beke Márkot, Balázs-Piri Somát, és Ninh Duc Hoang Longot. De feltűnnek a korábbi évadok felfedezettjei, mások mellett Lugosi Dániel Ali klarinétművész és Kökény Tamás nagybőgős is. A virtuózokat kísérő Magyar Állami Operaház Zenekarát a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny közönségdíjasa, Dobszay Péter vezényli. Az esemény társadalmi küldetését erősíti, hogy a szervezők kétezer nehéz körülmények között élő gyereket is vendégül látnak az Arénában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK