Meghalt Conway Savage, Nick Cave zenekarának billentyűse

Savage Conway
LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 21: Conway Savage of Nick Cave and the Bad Seeds performs at The Fonda Theatre on February 21, 2013 in Los Angeles, California. Noel Vasquez/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Meghalt Conway Savage, a Nick Cave & The Bad Seeds billentyűse. 58 éves volt a zenész, akitől a zenekar a Facebook-oldalán elbúcsúzott.
Vágólapra másolva!

Nick Cave és zenekara a Facebookon búcsúztak billentyűsüktől. Conway Savage vasárnap halt meg, egy évvel az után, hogy agydaganatot diagnosztizáltak nála. Savage még 1990-ben csatlakozott a Bad Seedhez. Zenésztársai azt írták róla, hogy „ő volt az anarchikus szál, ami átfutott az egész zenekaron a koncerteken. Mindenki szerette. A zenésztársak és a rajongók egyaránt.

melegszívű, nemes, kissé fanyar, őszinte, hiteles - ez mind ő volt, ráadásul volt hozzá egy arany hangja is: magas, édes és lélekkel átitatott.”

A hangjával kapcsolatban a bejegyzés felidéz egy régi emléket, amikor egy átivott éjszaka után, reggel négy körül egy kölni hotel bárjában Savage odaült a zongorához, és előadta a Streets of Laredo című, klasszikus cowboy balladát. (A dal többek között Johnny Cash repertoárjában is szerepelt.) Azt írták, azon a hajnalon

egy pillanatra megállt a világ.

„Akkor egy száraz szem sem volt a környéken. Ég veled, Conway, most sincsenek száraz szemek. Szeretünk.” Az aláírás csak annyi, Nick és a Bad Seeds.

Nick Cave június végén koncertezett Budapesten, a koncerten természetesen Savage billentyűzött:

Mindenki kapott egy darabot Nick Cave-ből

Aki ott volt június 21-én az Arénában a Nick Cave and the Bad Seeds koncertjén, és elég közel tudott kerülni a színpadhoz, az mind úgy érezhette, hogy kapott egy darabot az énekesből: mintha szétosztotta volna a szívét az első sorokban, de lehet, hogy pont az ott állók szívét rabolta el, és rohant vele reggelig, át a sűrű, sötét éjszakán.