7 hónap alatt 52 előadással turnézik az Opera

2018.09.05. 06:17

7 hónap alatt 52 előadást, köztük 10 megyeszékhelyen négyestés bérletet kínál a Magyar Állami Operaház szeptember 8-án kezdődő, Operát az Operából! programsorozatában. A 2018/19-es Puccini Itáliája elnevezésű évad tematikájába illeszkedő és a 2019. április 24-ig tartó turné nyitóestjén az Opera Zenekar ad koncertet szombaton Békéscsabán.

A héten indul az Opera több hónapos belföldi turnéja, amivel hét hónap alatt 52 előadást, köztük 10 megyeszékhelyen négyestés bérletet kínálnak. A turné illeszkedik a 2018/19-es Puccini Itáliája elnevezésű évad tematikájába, és 2019. április 24-ig tart. A Szimfonikus estek programja minden alkalommal

egy Rossini-operanyitányt, egy versenyművet és egy bécsi klasszikus – Haydn, Mozart vagy Beethoven – szimfóniát

foglal magába. A szeptember 8-án, a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban hallható hangversenyen, amelyen a Magyar Állami Operaház Zenekarát Kesselyák Gergely vezényli, a Szemiramisz-nyitány hangzik el Haydn G-dúr hegedűversenyé-vel és Beethoven 4. szimfóniá-jával, míg a szeptember 22-én a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban és a szeptember 29-én a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában hallható koncerteken A török Itáliában-nyitány, Hidas Frigyes Oboaversenye és Haydn C-dúr, Medve-szimfóniá-ja szólal meg Medveczky Ádám vezényletével. A december 2-ig tartó koncertsorozat mindegyik állomásán a szólistaszerepekben az Opera Zenekar művészei működnek közre. 

Elizaveta Csepraszova, a Magyar Nemzeti Balett táncosa figyeli társát, Felméry Lilit a kulisszák mögül A kalóz című balett próbájánForrás: MTI/Kallos Bea

A Klasszikus és modern elnevezésű balettprogram szeptember 23-án a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központban veszi kezdetét, majd 30-án Tatabányán, a Vértes Agórájában folytatódik. A Magyar Nemzeti Balett vezető szólistái előadásában látható produkció gerincét a holland kortárs koreográfus tavaly a LOL-est keretei között bemutatott három koreográfiája adja, amik között közkedvelt darabok – A hattyúk tava, A kalóz, a Don Quijote és a Spartacus – népszerű részletei szerepelnek.

A turné illeszkedik a 2018/19-es Puccini Itáliája – évad tematikájábaFotó: Polyák Attila - Origo

Az Operát az Operából! elnevezésű, négyestés bérletprogram keretében a budapesti Opera szólistái és együttesei

 

tíz olyan megyeszékhelyre látogatnak el,  

ahol hagyományosan nincsenek jelen a dalszínházi műfajok. Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Szekszárd, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg színház- és hangversenytermeibe a már említett balett- és szimfonikus estek mellett Puccini Tosca vagy Bohémélet című operájának koncertszerű változata, továbbá egy népszerű verista operarészletekből összeállított gálaműsor is színesíti a kínálatot. Ezáltal az Andrássy úti Ybl-palota korszerűsítése lehetőséget teremt arra, hogy a dalszínház ápolhassa kapcsolatát a fővároson kívüli, igényes és kultúraszerető közönséggel. Az ország legnagyobb kulturális intézménye missziós kötelességének tekinti, hogy az opera üzenetét más színpadokon is közvetítse.Az Opera azokra a megyeszékhelyekre is ellátogat, ahol az operajátszásnak, illetve a helyi szimfonikus együttes köré szerveződő komolyzenei életnek már megbecsült hagyományai vannak. Itt a helyi viszonyokat nem megbolygatva Puccini Turandot című operáját mutatják be koncertszerű formában, amelynek előadása a zenekar és a kórus létszámát tekintve is komoly kihívásokat támaszt vidéken. Először a győri Nemzeti Színházban lesz hallható ilyen formában a produkció szeptember 14-én, a főbb szerepeket Lukács Gyöngyi, László Boldizsár, Kriszta Kinga és Szvétek László éneklik, míg az Opera Zenekarát, Énekkarát és Gyermekkarát Medveczky Ádám vezényli. Két nappal később, 16-án Tatán is felcsendül Puccini remekműve azonos szereposztásban, itt az Esterházy Angolkertben 1933-ban Oláh Gusztáv, az Opera legendás rendezőjének kezdeményezésére bevezetett szabadtéri operaelőadások emléke előtt tiszteleg előadásával az Opera.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK