Erkel-kézirat került a gyulai Erkel Ferenc Múzeum tulajdonába, ami szeptember 18-tól a felújított Almássy-kastélyban lesz kiállítva, és mellette látható lesz az az aranyból készített babérkoszorú is, amit a műkedvelők adományoztak a zeneszerzőnek. A relikvia megvásárlását 600 ezer forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

Különleges Erkel-kézirat került a gyulai Erkel Ferenc Múzeum tulajdonába. A zeneszerző 1849-ben írt bejegyzést Marczibányi Mária emlékkönyvébe, amit kiegészített egy kottával is. A relikviát a hét elején mutatták be gyulai szakemberek az Erkel Ferenc Múzeumban. A sajtótájékoztatón Nátor Éva zongoraművész játszotta el a zeneszerző által lejegyzett kottát. 

Már korábban megállapították, hogy a kézirat és a kotta is eredetiForrás: MTI/Rosta Tibor

Dombi Ildikó, a gyulai kiállítóhelyeket és az Erkel Ferenc Múzeumot is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy erdélyi család kereste meg az intézményt hat hónappal ezelőtt, hogy az Erkel-hagyaték legnagyobb magyarországi gyűjteményének szakembereit bízzák meg az addig általuk őrzött kézirat gondozásával. Liska András, a múzeum szakmai vezetője elmondta, már a múlt században megállapították, hogy a kézirat és a hozzá kapcsolódó kotta eredeti, vagyis Erkel maga írta azt 1849-ben a fővárosi zenei életet jól ismerő Marczibányi Mária emlékkönyvébe.

A relikvia megvásárlását a Nemzeti Kulturális Alap 600 ezer forinttal támogattaForrás: MTI/Rosta Tibor

Dombi Ildikó azt is elmondta, hogy az Erkel-relikvia megvásárlását a Nemzeti Kulturális Alap 600 ezer forinttal támogatta. Az új kézirat szeptember 18-tól a felújított Almássy-kastélyban lesz kiállítva, ahol mellette látható lesz az a babérkoszorú is, amelyet a műkedvelők adományoztak Erkel Ferencnek, karmesterségének 50. évfordulója alkalmából. A babérkoszorú aranyból készült, és évtizedek óta egy gyulai bank páncéltermében őrzik.