Doráti Antal karmesterverseny hatvan dirigenssel

Vágólapra másolva!
Hatvan dirigens, közte két magyar vesz részt a II. Nemzetközi Doráti Antal Karmester versenyen november 5-12. között Budapesten.
Vágólapra másolva!

A versenyre 380 karmester jelentkezett 5 kontinens 33 országából, Kazahsztántól Chilén át Marokkóig a világ szinte minden tájáról. Budapesten az előzetesen kiválasztott 60 legjobb karmester méretteti meg magát, köztük két magyar dirigensnek, Erdélyi Dánielnek és Károlyi Sándornak is szurkolhat a közönség - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A döntőben a szakmai zsűri által kiválasztott három legjobb karmester versenyzik a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

A versenysorozatot lezáró gálakoncertnek november 12-én a Pesti Vigadó ad otthont.

A Budapesti Olasz Kultúrintézetben megvalósuló középdöntő és workshopok nyilvánosak, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni szombattól lehet a www.antaldoraticompetition.com oldalon.

A díjazott karmesterek a pénzjutalmon kívül fellépési lehetőségekben részesülnek.

Az első helyezettnek lehetősége nyílik egy-egy koncertet vezényelni a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a genovai Carlo Felice Színházban Olaszországban, a Szentpétervári Nemzeti Színházban Oroszországban, az Estreamadura Szimfonikus Zenakarral Spanyolországban és a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban is.

A zsűri elnöke Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek főigazgatója, tagja Giuseppe Acquaviva (Teatro Carlo Felice, Genova), Oliver von Dohnany (Slovak National Theater, Bratislava), Csaba Péter (MÁV Szimfonikus Zenekar), Alvaro Albiach (Orchestra de Extremadura, Spanyolország), Fabio Mastrangelo (St.Petersburg Symphony Orchestra, Oroszország) és Dian Csobanov (Plovdiv Opera, Bulgária).

A II. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterversenyt a Cortina Produkció, a Studiomusica Hungary és a MÁV Szimfonikus Zenekar együttműködésével rendezik meg.