Két magyar is bejutott a Marton Éva énekverseny döntőjébe

VIGH Andrea; MARTON Éva
Budapest, 2018. szeptember 10. Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes beszél a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny megnyitóján a budapesti Zeneakadémián 2018. szeptember 10-én. Mellette Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini énekverseny művészeti igazgatója, a zsűri tagjai. Több mint hatvan fiatal vesz részt az ezen a napon kezdődő III. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen, amelynek a Zeneakadémia ad otthont. A verseny abszolút győztese, azaz a csaknem ötmillió forintos nagydíjat elnyerő énekes neve a Zeneakadémián zajló szeptember 16-i gála legvégén derül ki. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Ádám Zsuzsanna és Megyimórecz Ildikó Lilla személyében két magyar is bejutott a 3. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntőjébe.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön, késő este hirdették ki a 3. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntőjébe jutó énekesek neveit. A két magyar énekes, Ádám Zsuzsanna és Megyimórecz Ildikó Lilla mellett hét nő és négy férfi, hat szoprán, három mezzoszoprán, illetve három bariton, valamint egy tenor került be a fináléba, amelyet

szombaton este rendeznek a Zeneakadémia nagytermében.

Az énekverseny döntőjének mezőnyét a magyar Ádám Zsuzsanna és Megyimórecz Ildikó Lilla, a brazil Beatriz Baptista, a kínai Jipao Csen (Yibao Chen), a mongol Badral Chuluunbaatar, az ukrán Inna Fedorii, Kszenia Nikolaieva és Valentyina Pluzhnikova, Julia Muzicsenko és Anna Sapolvalova Oroszországból, a mexikói-amerikai Galeano Salas, az örmény Gagik Vardanyan és a kazah Rassul Zharmagambetov alkotja.

Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes beszél a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny megnyitóján. Mellette Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Vittorio Terranova, az F. Tagliavini énekverseny művészeti igazgatója, a zsűri tagjai Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az énekverseny hétfőn kezdődött minden korábbinál több, hatvanegy versenyző részvételével. Már a tavaszi online jelentkezés során megdőltek a rekordok, hiszen 4 földrész 38 országából - Perutól Japánon és Dél-Afrikán át Finnországig - 145 fiatal énekes küldte be videoanyagait. Közülük a Marton Éva által vezetett előzsűri döntése alapján 94 jelentkező kapott meghívást az élő fordulókba. Az elődöntő hétfőtől szerda estig zajlott, majd

csütörtökön 23 fiatal énekes mérte össze tudását a középdöntőben.

A több mint 50 ezer euró (16,5 millió forint) összdíjazású 3. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny szombati döntőjében az énekesek két-két áriát adnak elő a Magyar Állami Operaház Zenekara kíséretével, Kocsár Balázs vezényletével. A győztes, a 15 ezer eurós nagydíj nyertesének kiléte vasárnap este derül ki a Zeneakadémia nagytermében, a gálakoncert végén.

A jövő operacsillagait szeretném felfedezni

A világ minden tájáról érkező fiatal versenyzők csendben leültek a Zeneakadémia Solti termében a nézőtérre. A színpad még üres volt, a hatalmas molinót kifeszítették, amely a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt hirdette. Néhány perc múlva a színpadra lépett Marton Éva, a világ egyik legnagyobb operacsillaga, és a közönség - a versenyzők és a nézők - hatalmas ovációban tört ki.

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezett verseny zsűrijében Marton Éva oldalán Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, az F.. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera casting directora; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora; Franz Grundheber német bariton, a bécsi és a hamburgi Staatsoper örökös tagja; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vesznek részt.

A szombat esti döntő élőben követhető a verseny honlapján, a Facebook-oldalán, valamint a Bartók Rádióban, a vasárnapi gálát pedig az M5 kulturális csatornája közvetíti. Jegyek korlátozott számban mindkét hétvégi időpontra kaphatók a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri pénztárában, illetve a verseny honlapján. Még az ősszel adásba kerül a versenyről a Zeneakadémia produkciójában készülő riportfilm.