Programok özönével nyitja meg az évadot a Nemzeti Színház

Nemzeti Színház, 2016.09.03. Budapest, Bajor Gizi park 1, 1095, színtársulat, előadás, kultúra,
A budapesti Nemzeti Színház Budapest IX. kerületében található. Önálló épülete majd' fél évszázaddal az első lebontása után, 2002. március 15-én nyitotta meg kapuit. 2016.09.03.
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Színház hatodik alkalommal rendezi meg Nyílt Napját: szeptember 22-én, szombaton délután kettőtől este tízig rengeteg programmal várják a felnőtteket és a gyerekeket. A hatalmas épület minden szegletében, sőt a környékén is sor kerül valamilyen eseményre, aki ez iránt érdeklődik, az pedig betekinthet a színházi munka hátterébe is. Minden program ingyenes, de mivel a férőhelyek korlátozott számúak, érdemes igyekezni a regisztrációval a Nemzeti honlapján. A Nyílt Napon lehetőség van a Nemzeti Színház valamennyi előadására 30%-os kedvezménnyel jegyeket és bérleteket vásárolni. Az Origo.hu a Nemzeti Színház Nyílt Napjáról a programsorozat házigazdáját, Bakos-Kiss Gábort kérdezte.
Vágólapra másolva!

Az idei program nem is a Nemzeti Színház épületében kezdődik, hanem a Jászai Mari téren.

Szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy hajóval is megközelíthetőek vagyunk, amióta üzemel a MÜPA-Nemzeti Színház hajóállomás. Hajókirándulást szerveztünk, Murányi Amy kolléganőm kitalált egy forgatókönyvet: ahogy halad a hajó a Nemzeti Színház felé, megismerhetik az utasok, hogy egy-egy épület, amely mellett elhaladunk, hogyan kapcsolódik a Nemzeti történetéhez. Flament Krisztina pedig egész délután idegenvezetést tart majd csoportoknak a Nemzeti Színházat körülvevő parkban, ahol mindennek szimbolikus jelentése van.

Trill Zsolt a Caligula helytartójá-ban Forrás: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

A park „titkainak” a megismerésén kívül milyen más, egész délután folyamatosan elérhető programok vannak?

Az eddigi öt év tapasztalatai alapján igyekszünk megtartani a már jól bevált, sikeres programokat, de minden évben készülünk valami újdonsággal is. Ahogy ez már megszokott, az egész családnak kínálunk szombat délutáni elfoglaltságot. A gyerekeknek kézműves foglalkozások és nyomkereső játék mellett „ki mit tud?” vetélkedő is lesz Pintér Szilvia vezetésével ének, tánc és próza kategóriában, maximum háromperces műsorszámokkal.

megmutat minden zugot. Délután négytől hatig lehetőség van öltöztetőink szakszerű segítségével színházi jelmezeket felpróbálni.

Kiemelt szerepet kapnak az évadnyitó premierek is a Nyílt Napon?

Mindkét októberi bemutatónknak nyílt próbája lesz. Sikert aratott a Nemzetiben a Részegek című előadás, most újra a világhírű orosz rendező, Viktor Rizsakov dolgozik a társulattal, és megint a kortárs szerző, Ivan Viripajev egy darabját viszi színre, a címe Álomgyár.

Délután három és négy között lehet belelesni a próbába.

Délután egy és kettő között pedig abból lehet ízelítőt kapni, hogyan rendezi a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila Az ember tragédiájá-t. Az október 19-én bemutatásra kerülő előadásnak az az érdekessége, hogy hat színész játssza Lucifer szerepét. Ők vállalták, hogy fél háromtól fél hatig az első emeleten, a nézőtéri büfénél rendelkezésére állnak az érdeklődőknek, közvetlen beszélgetésbe lehet velük elegyedni.

Horváth Lajos Ottó a Caligula helytartójá-ban Forrás: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

Egy hosszabb távú együttműködés kezdődött meg a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház között. Ettől az évtől kezdve a Nemzeti társulata Gyulán minden nyáron bemutatja egy huszadik századi, már klasszikusnak számító magyar szerző darabját, a budapesti premier pedig a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én lesz. A sorozat első darabja azért lett Székely János Caligula helytartója című darabja, mert éppen negyven éve volt az ősbemutatója Gyulán Harag György rendezésében, a két főszereplő Lukács Sándor és Őze Lajos volt. A 2018-as előadás rendezője, Szász János negyven évvel ezelőtt Harag György asszisztense volt, most a két főszerepet Trill Zsolt és Horváth Lajos Ottó játssza. Pénteken lesz a premier, szombat délután pedig egy ingyenes előadás és közönségtalálkozó a rendező részvételével.

Milyen újdonságok vagy csak az idén látható különlegességek vannak a programban?

Németh Antal 1935 és 1944 között volt a Nemzeti Színház igazgatója. Olyan kiemelkedő munkát végzett, hogy most szobrot kap az épületben. A szoboravató ünnepségen kívül filmvetítéssel illusztrált előadás is lesz az életművéről. Idén elindítunk egy sorozatot, a Nyílt Nap ezen túl megemlékezik majd a Nemzeti Színház múltjának egy-egy kiemelkedő színészéről. 2018. szeptember 21-én lenne 90 éves Sinkovits Imre, ezért délután ötkor a Kaszás Attila Teremben a tiszteletére összeállított emlékműsor lesz majd látható, és a délután folyamán meg lehet tekinteni a Sinkovits Imre jelmezeit bemutató kiállítást is. Csak az idei Nyílt Napra alakult a Hétre Ma Várom A Nemzeti Band, a színház kilenc színésze, köztük jómagam, este héttől a hatvanas-hetvenes évek slágereiből ad majd koncertet.