A pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése, életminőségük javulása és társadalmi integrációja érdekében hozták létre nyolc évvel ezelőtt a PsychArt24 Művészeti Maratont, amelyet az idén szeptember 28-29-én rendeznek meg.

Idén 9. alkalommal rendezik meg a PsychArt24 Művészeti Maratont, ahol a pszichiátriai betegséggel küzdők, illetve családtagjaik, a mentálisan egészségesekkel közösen festhetnek. Az elkészült képekből december elején kiállítás nyílik Budapesten, a tárlat később több vidéki nagyvárosban is bemutatkozik. A pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberekre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége és a környezettől való elszigetelődés. Társadalmi beilleszkedésüket sok esetben nemcsak a saját mentális problémáik, hanem a velük szemben létező előítéletek is gátolják. A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának közössége a mentális betegséggel élők gyógyításának és a betegségek kutatásának támogatása érdekében 1991-ben hozta létre a Moravcsik Alapítványt. A szervezet az elmúlt évtizedekben kiemelt szerepet vállalt a pszicho-szociális fogyatékossággal élők rehabilitációjában, foglalkoztatásában és az értékteremtő képességeik fejlesztésében. Ennek egyik formája a PsychArt24 is. Az esemény a személyes megtapasztaláson keresztül segíti a résztvevőkben a tolerancia erősítését, és új szemlélet kialakulását a fogyatékossággal élő emberek irányába. 

a PsychArt24 Művészeti MaratonForrás: PsychArt24 Művészeti Maraton

„A pszichiátriai betegek kezelésében kiemelt szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük van a belső feszültségük levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegségük fellobbanását követően, spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Mindez azért fontos, mert a páciensek saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket, és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni. A pszichiátriai betegséggel küzdők alkotásai az art brut művészeti irányzathoz tartoznak. Az art brut nyers, őszinte, csiszolatlan művészetet takar” – mondta Dr. Simon Lajos, egyetemi docens, pszichiáter, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumának elnöke. A PsychArt24 Művészeti Maraton szeptember 28-án 12 órakor kezdődik, és 29-én délig tart. A rendezvénynek a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ aulája ad otthont, és a szervezők minden alapanyagot és eszközt biztosítanak az alkotó munkához. „Az első rendezvényünkön 130 alkotó volt jelen, tavaly már 390 fölött volt a résztvevők száma, akik 480 alkotást hoztak létre a maraton 24 órája alatt. Nagy öröm, hogy az elmúlt években több professzionális művész, illetve közismert személy segítette céljainkat személyes közreműködésével. A művészeti maratont követően egy szakmai zsűri válogatja ki azokat a képeket, amelyeket december elejétől lehet megtekinteni a Budapest Art Brut Galériában. A kiállítás jelentősége, hogy egy térben lesznek láthatóak a professzionális és outsider művészek alkotásai, köztük a pszicho-szociális fogyatékossággal élők művei. Ezzel biztosítva számukra a kulturális esélyegyenlőséget a kortárs művészet területén” – mondta Kovács Emese társszervező, a Budapest Art Brut Galéria alapítója. Az idei rendezvény témája: Áttűnések – látható és láthatatlan létezésünk. A program fővédnöke Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.