Kiderült, mi végzett Caravaggióval

2018.09.19. 11:16

Korábban szifiliszre, esetleg gyilkosságra gyanakodtak a kutatók a híres festő, Caravaggio halálának okával kapcsolatban. Most kiderült, hogy egyik sem játszott szerepet a festő 1610-es halálában.

Michelangelo Merisi da Caravaggiónak (1571-1610), a neves barokk festőnek viharos élete volt, rendszeresen keveredett csetepatékba. Sokat elárul róla, hogy 1606-ban egy verekedésben megölt egy embert. Ezért el kellett menekülnie Rómából, és csak 4 évvel később térhetett vissza, miután a pápa megkegyelmezett neki. Azonban úton Rómába, a toszkánai Porto Ercoléban meghalt, és a korabeli kórházi feljegyzések szerint halálát maláriás fertőzés okozhatta. Azonban egyes, későbbi feltételezések szerint vagy meggyilkolták, vagy szifiliszben, esetleg ólommérgezésben halt meg.

Caravaggio 38 évesen halt megForrás: AFP/Florence/Leemage

A modern festészet atyjának tartott Caravaggiót a toszkánai kikötőváros köztemetőjében földelték el. Csontjait 2010 nyarán azonosították olasz leszármazottai DNS-mintáinak segítségével. A mediterrán térségben előforduló betegségekkel foglalkozó marseille-i egyetemi kórház (UHI) olasz antropológusokkal és egy mikrobiológussal az olasz festő fogmintáit elemezve állapította meg halálának okát az intézmény közleménye szerint. A véredényekben gazdag fogbelet elemezték, és megállapították, hogy a Staphylococcus aureus baktérium okozott fertőzést nála. Ez a baktérium a Staphylococcus nemzetség egyik leggyakoribb gennykeltő baktériumának tekinthető, de jelentős szerepet játszik az ételmérgezésekben és kórházi járványokban. A kórokozó megtalálható egészséges emberek bőrén, orrnyálkahártyáján és székletében is.

Caravaggiót a halála előtti évben üldözői Nápolyban megtalálták, és súlyosan megsebesítették. Felépülése után indult Rómába, de Porto Ercoléban meghalt. A kutatók bejelentették, hogy eredményeiket részletesen bemutatják ősszel a The Lancet című orvosi folyóiratban.

további tartalmak a rovatból