Meghalt Inge Feltrinelli

2018.09.20. 19:30

Nyolcvanhét éves korában meghalt Inge Feltrinelli német születésű olasz fotográfus, az olaszországi könyvkiadás egyik legbefolyásosabb alakja.

A Feltrinelli kiadót 1955-ben alapította Inge férje, Giangiacomo Feltrinelli, aki 1972-ben halt meg, amikor - a szélsőbaloldali terrorizmus jegyében - megpróbált felrobbantani egy villanyoszlopot.

A német születésű Feltrinelli, leánykori nevén Schönthal, férje halálának évében lett a kiadóvállalat elnöke, és idővel az olaszországi "könyvkiadás királynőjeként" emlegették. A cég ma már fia, Carlo irányításával működik.

Mielőtt Olaszországba költözött volna, Feltrinelli fotóriporterként dolgozott az Egyesült Államokban és mások mellett Ernest Hemingway, Greta Garbo, John F. Kennedy és Pablo Picasso portréival tett szert hírnévre az 1950-es években.

Inge édesapja német zsidó volt, aki még a második világháború kirobbanása előtt az Egyesült Államokba menekült. Édesanyja második férje egy náci lovastiszt volt, aki segített megakadályozni, hogy Ingét koncentrációs táborba hurcolják.

Később, a milánói baloldali értelmiség meghatározó alakjaként Feltrinelli zavarba hozhatatlan társasági előkelőséggé vált, aki napjában többször is szívesen asztalhoz ült ebédelni és vacsorázni, alkalmat teremtve a pletykálkodásra. Olaszországban olyan híres írók kiadójaként ismerik, mint Gabriel García Márquez, Doris Lessing és Günter Grass, akivel szoros barátságot ápolt.

A Feltrinelli kiadó annak is köszönheti hírnevét, hogy elsőként publikálta 1957-ben Borisz Paszternak Zsivago doktor című regényét, miután annak egy kéziratát sikerült kicsempészni a Szovjetunióból.