21 év után újra megnyitották a torinói lepel számára épült kápolnát

Vágólapra másolva!
Huszonegy év után újra régi fényében ragyog a torinói lepel kápolnája, amelyet csütörtökön nyitottak meg.
Vágólapra másolva!

A torinói Keresztelő Szent János székesegyház kápolnája 21 évvel ezelőtt, 1997-ben esett pusztító tűzvész áldozatául. Jézus testének képmását tartalmazó torinói leplet az utolsó pillanatban sikerült kimenteni. A kápolnát csütörtökön, 21 év után nyitották meg újra a rendkívül komoly felújítások után.

A csütörtöki ceremónián részt vett a város polgármesterén, Chiara Appendinón és Cesare Nosiglia érseken kívül az olasz kulturális miniszter. Alberto Bonisoli is, aki elmondta, hogy

Hamisítvány a világ legtitokzatosabb ereklyéje?

Egy most megjelent tanulmány azt állítja, hogy legnagyobb valószínűség szerint középkori hamisítvány a Krisztus halotti lepleként számontartott torinói lepel, amelyet ezúttal törvényszéki vizsgálatnak vetettek alá a kutatók, kizárólag a vérnyomoknak vélt vörös foltokra koncentrálva a relikvián. Az egyebek között vérnyomelemzést alkalmazó, valamint egy önkéntes és egy próbababa bevonásával végzett nyomozás eredményeit a Journal of Forensic Sciences című folyóiratban publikálták.

Egyébként az épület Guarino Guarini (1624-1683) piemonti barokk építész, teológus, matematikus mesterműve. A barokk építészet gyöngyszemének számító kápolnát 30 millió euróból (9,7 milliárd forint) állították helyre, részben közpénzből, részben torinói cégek, szervezetek adományaiból az emúlt 21 évben. És még nincs kész, mert az oltárt állítólag később restaurálják. A tűz óta a leplet a torinói dómban őrzik és csak különleges alkalmakkor állítják ki.