Meghalt Montserrat Caballé

Horizontal SINGER-WOMAN OPERA SINGER-WOMAN MUSIC OPERA BIRTHDAY CHARITABLE ORGANIZATION AIDS SINGING
(FILES) In this file photo taken on April 14, 1993 World Spanish opera star Montserrat Caballe performs at the Opera Garnier in Paris to celebrate her 60th birthday. The famous Spanish soprano Montserrat Caballé died on October 6, 2018 at age 85 in Barcelona, according to the Sant Pau hospital sources in Barcelona. / AFP PHOTO / PIERRE VERDY
Vágólapra másolva!
Nyolcvanöt éves korában meghalt Montserrat Caballé spanyol szoprán, a múlt század egyik legnagyobb, fellépéseinek számát tekintve egyik legaktívabb operaénekese - közölte az AFP hírügynökség és az El País című madridi lap.
Vágólapra másolva!

Montserrat Caballé a barcelonai Sant Pau kórházban halt meg szombatra virradóra.

Az énekesnőtől vasárnap vesznek végső búcsút, és hétfőn temetik el.

María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch Barcelonában született 1933-ban, keresztnevét a város híres búcsújáróhelye után kapta. A barcelonai konzervatóriumban diplomázott húszévesen a legmagasabb, arany kitüntetéssel.

1956-ban a bázeli operaház tagja lett,

ahol Puccini Bohéméletének Mimijeként hatalmas sikert aratott, és ettől kezdve már nagy szerepeket is kapott.

Montserrat Caballé, spanyol operaénekes Forrás: AFP/Pierre Verdy

A hírnév 1965-ben, egyetlen este kapta szárnyaira: New Yorkban a megbetegedett Marilyn Horne helyére ugrott be Donizetti Lucrezia Borgia című operájának hangverseny-előadásán.

A közönség huszonöt perces álló tapssal ünnepelte, másnap a Metropolitan opera szerződést ajánlott neki.

A londoni Covent Garden közönsége 1972-ben Verdi Traviatájában Violetta szerepében csodálhatta meg először a hangját.

Caballé repertoárja 90 operaszerepet - elsősorban Verdi, Mozart, Donizetti, Bellini, Rossini és Puccini műveit - és 800 dalt ölelt fel, emellett szívesen énekelt spanyol dalokat, zarzuelákat is. Férje Bernabé Martí tenorénekes, lányukból is énekesnő lett, anya és lánya számos alkalommal lépett fel együtt.

Maria Callas 1977-ben bekövetkezett halála után sokan Caballét tekintették az "isteni díva" utódának, ő azonban a temperamentum helyett inkább a hang szépségére, csengésének tisztaságára helyezte a súlyt. A lírai szoprán alakításait hajlékony hangja, világos dallamformálása, bel canto stílusa tette emlékezetessé. Ő maga a Tosca 1974. július 20-i előadását tekintette pályafutása csúcspontjának, amikor

a Vissi d'Arte című áriában a legmagasabb hangokat egyetlen lélegzetvétellel énekelte ki.

Az 1990-es évek elejétől az akkor már túlsúlyos díva az operafellépések helyett a hangversenyekre koncentrált. Számtalan jótékonysági rendezvényhez adta a nevét, és az UNESCO jószolgálati nagykövete lett. Szívesen egyengette a fiatal tehetségek útját, ő fedezte fel többek között a sztártenor José Carrerast.

Nevét még ismertebbé tette a Barcelona című dal, amelyet közösen énekelt Freddie Mercuryvel,

a Queen együttes énekesével, és amely az 1992-ben rendezett barcelonai olimpiai játékok hivatalos dala volt, amelyet hét évvel később élőben is előadott az UEFA Bajnokok Ligája döntője előtt a barcelonai Camp Nou stadionban. Caballé a kilencvenes évek második felében más rocksztárokkal is készített lemezt.

Az énekesnő több mint öt és fél évtizedet töltött a színpadon, négyezer fellépésével minden idők egyik legtevékenyebb énekesnője volt.

Magyarországon is több alkalommal járt, fellépett a Budapesti Tavaszi Fesztiválon és a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

2012-ben egyik fellépésén enyhe szélütést kapott, eltörte a kulcscsontját, műtétre és kórházi kezelésre szorult. Egészségi állapota miatt az utóbbi években ritkán lépett fel.

A hazájában "La Montse" és "La Superba" néven emlegetett énekesnő hangja több filmben is hallható. Számos kitüntetése mellett megkapta a Grammy-díjat, s bekerült a Gramophone brit zenei szaklap által létrehozott Hírességek Csarnokába.