Richard Meier amerikai sztárépítész végleg lemondott cégének vezetéséről hét hónappal azután, hogy öt nő is szexuális zaklatással vádolta meg a New York Times egy cikkében.

Lemondott cége vezetéséről az amerikai sztárépítész, Richard Meier, miután már öt nő is megvádolta  szexuális zaklatással, és a dolog a New York Timesban jelent meg még márciusban. A Richard Meier and Partners Architects kedden jelentette be, hogy az alapító távozik a cég éléről. Az építész márciusban, a cikk megjelenése után azonnal szabadságra ment.

Richard Meier, a megvádolt építész már nem vezeti saját cégétForrás: richard meyer.and partners

A társaság a keddi közleményében azt írta, az alapító már nem tér vissza addigi pozíciójába. Egyébként Meier a szakmájában valóban zseni, elnyerte az építészet legnagyobb tekintélyű elismerését, a Pritzker-díjat is. 1984-ben kapta az elismerést az atlantai High Museum of Art tervezéséért. Emellett olyan neves épületeket tervezett, mint a barcelonai Modern Művészetek Múzeuma vagy a hágai városháza.

A The New York Times cikke részletesen idézi a nők beszámolót azokról az alkalmakról, amikor Meier erőszakoskodott velük. A legrégibb eset az 1980-as években történt, amikor Meier a Los Angeles-i Getty Centert tervezte. Carol Vena-Mondt bútortervező elmondta, hogy az építész erőszakkal próbált vele nemi kapcsolatba lépni,

miután meghívta vacsorára a lakására, ahol, mint kiderült, a nő volt az egyetlen vendég.

A többi vád a 2000-es évekből származik, olyan nőktől, akik Meierrel dolgoztak. Kettejükkel a lakásán viselkedett illetlenül az építész, egy harmadiktól azt kérte, hogy vetkőzzön le, miután meztelen nőkről készített képeit mutatta neki. A negyedik nő arról számolt be, hogy egy céges összejövetelen Meier a ruháján keresztül markolászta.