Élete első verses lemezét adta ki Béres Ilona

2018.10.12. 11:01

Mi még? címmel jelent meg Béres Ilona Kossuth-díjas színművész első verses CD-je. A válogatásban 21 vers szerepel magyar költőktől.

Élete első verses lemezét adta ki a Kossuth-díjas színésznő, Béres Ilona. A Mi még? címmel összeállításban 21 vers szerepel magyar költőktől. Egyébként a lemez címét egy Szabó Lőrinc-vers. A válogatásban 20. századi magyar költők szerepelnek. A kiválasztott darabok szerelemről, öröklétről, természetről szólnak. Béres Ilona mindegyik verset magáénak érzi, van, amelyikhez kedves emlék is köti, mondta az M5 csatorna csütörtöki Kulturális Híradójában.

Béres Ilona a 2013-ban kapta a Magyar Érdemrend középkeresztjének polgári tagozatátForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A lemezen olyan klasszikus költők versei szerepelnek, mint például Ady Endre, Radnóti Miklós vagy József Attila. Több olyan költemény is elhangzik a művésznőtől, amit színpadon sohasem szavalt, de mindig szeretett volna. Ilyen például Weöres Sándor Dob és tánc című verse, amely a CD záróalkotása. A versek kiválasztásával kapcsolatban Béres Ilona elmesélt egy kedves történetet is Sinkovits Imréről, aki egy előadás előtt berohant a portáról, a kezében lobogtatott egy könyvet, és mondta, hogy 

most jelent meg, és ez egy csodálatos kötet.

Ladányi Mihály Dobszóló című kötete volt - mondta, hozzátéve, hogy a CD-n el is hangzik a költő egyik verse. A lemezt a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány adja ki, és közreműködik rajta Csík Gusztáv dzsesszzongorista. A CD rendezője Markovits Ferenc volt. A lemez teljes bevétele a Swing Jazz Kultúráért Alapítványt gazdagítja.

25 évig nem filmezhetett, pedig imádta a közönség

Ma hetvenöt éves Béres Ilona Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze, a Nemzeti Színház örökös tagja. Béres Ilona világéletében színésznek készült. Több szavalóversenyt is nyert, érettségi után pedig azonnal felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Pártos Géza osztályába járt, olyan osztálytársakkal, mint Halász Judit, Tordai Teri, Polónyi Gyöngyi vagy Szegedi Erika.

további tartalmak a rovatból