Fél évszázad után újra moziban az Egri csillagok

2018.10.13. 19:00

Az eredeti bemutató után fél évszázaddal ismét mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet vasárnaptól országszerte vetítenek.

Gárdonyi Géza történelmi regényéből Nemeskürty István írt forgatókönyvet, amelynek alapján Várkonyi Zoltán rendezésében a magyar filmgyártás addigi legnagyobb produkciója jött létre 1967 és 1968 között. A korszak legnagyobb színművészeivel, magas színvonalú filmes technikákkal és seregnyi statisztával: a hadügyminiszter a Magyar Néphadsereg ötezer kiskatonáját vezényelte ki a forgatásra, ők alakították a török sereget.
A filmhez Szász Endre tervei alapján Pilisborosjenőn felépítették az egri vár mását. Több ezer fegyvert, korhű díszletek és jelmezek százait készítették el. A forgatás több mint másfél évig tartott különböző magyarországi helyszíneken és Bulgáriában, a Fekete-tenger partján. 

Az Egri Csillagok forgatási helyszíne napjainkbanForrás: Turista Magazin/Joó Annamária

A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy a kor legkiválóbb színészeivel forgattak: Sinkovits Imre Dobó Istvánt alakította, Bárdy György pedig Jumurdzsákot formálta meg. Cecey Éva szerepében Venczel Vera, Kovács István pedig Bornemissza Gergely szerepében volt látható. Mellettük szerepelt még a filmben Benkő Péter, Gobbi Hilda, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Major Tamás, Szemere Vera, Bessenyei Ferenc, Koncz Gábor és Zenthe Ferenc is.

Akkoriban szokatlan módon már a film előkészületeiről és a forgatásról is folyamatosan cikkeztek az újságok. Bornemissza Gergely és Cecey Éva szerepére Várkonyi közvéleménykutatást is indított az Ifjúsági Magazin hasábjain,amelyre tízezrével érkeztek szinte egyöntetű szavazatok.

A bemutató hatalmas siker lett, az Egri csillagok a magyar filmgyártás máig meghatározó darabjává vált. Az 1948 óta készült magyar mozifilmek közül a harmadik legnépszerűbb alkotás a maga kilencmillió feletti nézőszámával.A filmtörténeti klasszikust az 50. évforduló alkalmából a Filmalap digitalizálási és felújítási programjában teljeskörűen, 4K felbontásban restaurálták a Filmarchívum és a Magyar Filmlabor szakemberei. Az alkotás szín- és fényvilágának felújítására a Filmarchívum Csukás Sándor operatőrt kérte fel, aki Szécsényi Ferencnek, az Egri csillagok operatőrének tanítványa, barátja volt.

A nyilvános díszbemutatót vasárnap, a Pólus Mozi Nagytermében tartják.A vetítés előtti felvezető beszélgetésen részt vesz Kovács István és Benkő Péter színművész is.

Az ugyanerre a napra eső 3. Európai Art Mozi Nap keretében országszerte számos további helyszínen vetítik az Egri csillagokat. Többek között a budapesti Kino és Művész moziban, továbbá Szegeden, Pécsett, Szolnokon, Szombathelyen, Miskolcon, Székesfehérváron, Tapolcán, Cegléden és Gyöngyösön is. Október 25-től pedig Egerben, valamint a budapesti Tabán és Pólus Moziban is elérhető lesz a film. A legtöbb filmszínházban iskolák részére kedvezményes csoportos vetítéseken is megtekinthető az alkotás, ebben a forgalmazó Pannonia Entertainment nyújt szervezési segítséget a pedagógusoknak.