Kossuth-díjas énekesnővel erősít a jazz trió

Jazzical Trió
Vágólapra másolva!
Hogyan elegyíthető a jazz a népzenével? Mennyire inspirálja egymást a két műfaj, és milyen hangzásvilág születik a találkozásukból? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon a Grammy- és Kossuth-díjas énekesnő Sebestyén Márta és a Káel Norbert együttese, a Jazzical Trio október 20-án a Pesti Vigadóban.
Vágólapra másolva!

A látszólag teljesen különböző műfajok elegyítése a zenében mindig izgalmas kihívás tud lenni még a legtapasztaltabb művészeknek is. Az autentikus magyar népzene és a jazz találkozásának erejét sok példa igazolta az utóbbi időben, és most Káel Norbert zenekara, a Jazzical Trio egy koncerten vállalkozik a két műfaj összekapcsolására. A jazz formáció partnere a vállalkozásban a Grammy- és Kossuth-díjas énekesnő, Sebestyén Márta. A közös fellépés október 20-án lesz a Pesti Vigadóban.

Káel Norbert azt mondta, „ha a lehető legegyszerűbben kellene összefoglalni, azt mondanám, a közönségnek kortárs zenei élményben lesz része. A népzene, a jazz és a klasszikus zene egyfajta fúzióját hallhatják majd a koncerten.” A jazz-zongorista hitvallása szerint

kategóriák nem, csak színtiszta zene létezik,

ez pedig pontosan lefesti triója művészi meggyőződését is. Ugyanis a formáció szívesen és magabiztosan kalandozik a klasszikus zene és a jazz határterületén, a népzene felé tett lépés pedig újabb színt hozhat az együttes palettájára. A két műfaj házasításáról azt mondta, „nagyon jól vegyíthető, csupán a jazz és a népzene ritmikai érzetének különbségeit kell óvatosan kezelni”.

A Jazzical Trió Forrás: Müpa

Káel Norbert szerint a formabontó dallamvilágon kívül a koncert megszületését kísérő inspiráció és szenvedély az, ami izgalmassá teszi az előadást. Sebestyén Mártáról azt mondta, „számomra mind emberi, mind művészi értelemben a hitelesség a legpontosabb jellemző, ami eszembe jut Mártáról. Ő egy nemzeti kincs, óriási kulturális értéket képvisel, megtiszteltetés vele színpadra állni.”