A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulata nyolcnapos fesztivállal ünnepli fennállásának 25. évfordulóját Beregszászon. A nyitódarabot Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója rendezte.

A III. Nemzetközi Sztalker Színházi Fesztiválon tíz előadást láthatnak az érdeklődők, köztük a budapesti Nemzeti Színház, az ungvári és a kijevi ukrán nemzeti teátrum darabjait, emellett érkeznek előadók a debreceni Csokonai Színházból és a beregszászi társulat is színpadra lép. Szerdán a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház A szarvassá változott fiú című előadásával indult a fesztivál.

Trill Zsolt A szarvassá változott fiú című előadásbanForrás: Eöri Szabó Zsolt

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, az előadás rendezője a műsorban arról beszélt, hogy

fontosak számukra a nemzetközi megmérettetések, hiszen így tudják elhelyezni magukat az európai színházi térképen.

A beregszászi teátrum 25 éves működésének köszönhetően Kárpátalján felnőtt egy színházkedvelő közönség, már van igény a magyar színházi kultúrára.

A szarvassá változott fiú című darab egyik főszerepét Trill Zsolt játszotta, aki a Nemzeti Színház mellett tagja maradt a beregszászi színháznak is. „Együtt vagyunk, és ez a színház, ez van, ez működik, ez létezik, azért ez valamit jelent. Jelentheti azt is, hogy élni akarunk" – fogalmazott Trill Zsolt színművész.

A beregszászi teátrum kiváló példa a kitartásra, a társulat ugyanis megmutatta, hogyan lehet a semmiből, anyagi nehézségek ellenére, hittel és kitartással felépíteni egy olyan színházat, amely 25 év alatt számos díjat nyert hazai és nemzetközi fesztiválokon, és olyan művészeket nevelt ki, akik a magyar nemzet legnagyobb színházában is megállják a helyüket– hangzott el a műsorban.

Trill Zsolt és Törőcsik Mari A szarvassá változott fiú című előadásbanForrás: Eöri Szabó Zsolt

Az előadások helyszíne a beregszászi színház nagyterme, kivéve a János vitéz misszió című előadást, amely a városi művelődési házban látható.

A budapesti Nemzeti Színház a János vitéz misszió mellett a Fodrásznő című darabbal és Szűcs Nelli Fedák Sári című önálló estjével szerepel a fesztiválon. A debreceni Csokonai Színház a Karády Katalin életéről szóló Hamvadó cigarettavég című és az Edith Piaf életéről szóló Párizs hídjai című zenés előadással vesz részt a fesztiválon.