2019 áprilisában rendezik a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, aminek a norvég Karl Ove Knausgård lesz a díszvendége.

Április 25. és 28. között rendezik a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, aminek Karl Ove Knausgård lesz a díszvendége. A hírt a rendezvény Facebook-oldalán tették közzé. Karl Ove Knausgård az egyik leghíresebb norvég író, akinek legismertett műve a Harcom (Min Kamp), ami egy hatrészes önéletrajzi regénysorozat, és aminek első három kötete itthon a Magvető gondozásában jelent meg.

A Harcom első kötete 2009-ben jelent meg, de Knausgård már jóval korábban ismert volt a norvég irodalmi körökben. A regényfolyamot Knausgard negyvenévesen kezdte írni, és eddig 22 nyelvre fordították le. Az oslói Oktober Kiadó tájékoztatása szerint az életrajzi sorozat 2010-ben eladási rekordokat döntött Norvégiában. Első regényével, az 1998-as Ki a világból-lal mindjárt elnyerte a Norvég Kritikusok Irodalmi Díját. Ez azért is volt nagy dolog, mert a díj korábbi történetében soha nem fordult elő, hogy elsőkötetes szerző kapta volna.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eddigi díszvendégei, illetve az 1995-ben alapított Budapest Nagydíjjal kitüntetett írói, költői között szerepelt többek között az osztrák Ernst Jandl, a magyar születésű izraeli Ephraim Kishon (Kishont Ferenc), a Nobel-díjas magyar Kertész Imre, az indiai születésű angol Salman Rushdie, a Nobel-díjas perui Mario Vargas Llosa, a Nobel-díjas német Günter Grass, a brazil Paulo Coelho, a spanyol Jorge Semprún, a francia Michel Houellebecq és a finn Sofi Oksanen. Az utóbbi években az amerikai Jonathan Franzen, a norvég Jostein Gaarder, a török Orhan Pamuk és idén a német Daniel Kehlmann volt a díszvendég.

Az elmúlt években a fesztiválon díszvendég országként mutatkozott be többek között Csehország, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Kína, Románia, a skandináv országok, 2011-ben - Magyarország uniós elnökségének tiszteletére - rendhagyó módon az Európai Unió 27 tagországa, valamint Törökország, Szlovákia, a V4-ek, idén pedig Szerbia kapott kiemelt figyelmet a rendezvényen.