A becsült ár több mint háromszorosáért kelt el egy árverésen D. H. Lawrence angol író Lady Chatterley szeretője című regényének az a példánya, amit a kiadó elleni per során használtak a bíróságon. A kiadót végül az esküdtszék nem ítélte bűnösnek.

A becsült ár több mint háromszorosáért, 56 250 fontért (azaz, örülbelül 18 millió forint)kelt el a maga korában hatalmas botrányt kavaró Lady Chatterley szeretője című regény azon példánya, amelyet a könyv angol kiadója ellen indított per során használt az ügyben eljáró bíró. A Sotheby's aukciósház szakértői a Penguin könyvkiadó puhafedeles kiadványának árát 15 ezer fontra becsülték.A könyvet végül egy ismeretlen telefonáló vette meg az aukciósház keddi árverésén. D. H. Lawrence angol író Lady Chatterley szeretője című regénye 1928-ban magánkiadásban jelent meg Firenzében, és nagy botrányt kavart. Ennek oka az volt, hogy a társadalmi konvenciók és különbségek elvetése mellett teljes nyíltsággal ábrázolta a nemi aktust, és le is írta az élőbeszédben használt trágár szavakat. Így az angol és az amerikai hatóságok pornográfia miatt elkobozták a művet, és csak igen erősen cenzúrázott változata jelenthetett meg.

A londoni székhelyű Penguin Books 1960-ban megjelentette a könyvet a szigetországban, és hat hét alatt kétmillió példányt adtak el az addig tiltottnak számító regényből. A kiadó ellen azonban pert indítottak obszcenitás vádjával. Az esküdtszék tagjaihoz intézett hírhedt beszédében a vád képviselője azt kérdezte, vajon „olyan könyv-e ez, amelyet szívesen látnának a feleségük vagy a szolgálóik kezében?”. Az esküdtszék nem találta bűnösnek a kiadót. Aaz ítéletre annak idején a szólászabadság győzelmeként, a társadalmi normák változásának jeleként tekintettek.