Wass Albert-szobrot avattak Aszódon

2018.11.03. 20:38

Születésének 110. évfordulója alkalmából felavatták Wass Albert erdélyi születésű író mellszobrát szombaton a Pest megyei Aszódon.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az ünnepségen az író munkásságát méltatva kiemelte, hogy műveinek többsége a feltétel nélküli hazaszeretetről szól.
Hozzátette: Wass Albert az amerikai számkivetettségben is rendíthetetlenül igazi patrióta volt, és a távolból is küzdött a ceausescui elnyomó hatalom ellen, ezért több alkalommal merényletet is megkíséreltek ellene.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára Wass Albert mellszobrának ünnepélyes avatásán Aszódon 2018. november 3-án, az erdélyi magyar író és költő születése 110. évfordulójának évében. Balra Vécsey László fideszes országgyűlési képviselőForrás: MTI/Máthé Zoltán

A mellszobor Babusa János szobrászművész alkotása. Millisits Máté művészettörténész Wass Albert Üzenet haza című versének refrénjére - "a kő marad" - utalva úgy fogalmazott, hogy a sziklaformájú kőtömbön álló kőszobor az író állhatatosságát szimbolizálja.

Wass Albert leleplezett mellszobra Aszódon.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

 A művészettörténész kitért arra is, hogy vannak, akik megkérdőjelezik Wass Albert írói értékeit, de mivel sokan olvassák műveit, az egyik legnépszerűbb íróként tartják számon.
Wass Albertnek eddig hozzávetőleg 230 helyen állítottak emléket szobor, vagy dombormű formájában.