Bábu fedőnéven akarták beszervezni Laár Andrást

Laár András
Budapest, 2015. november 4. Laár András zenész, költő, humorista interjút ad Laár60 című életműkoncertje kapcsán az MTI újságírójának a budapesti Mag Házban 2015. november 2-án. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
Egy belügyminisztériumi titkos megbízott, azaz ügynök 1982-es jelentésében számolt be arról, hogyan próbálta beszervezni Laár Andrást, az akkor már komoly sikereket elérő KFT együttes frontemberét. 
Vágólapra másolva!

Érdekes, 1982-es jelentésrészlettel buzdít kutatásra az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Ebben egy Dejkó fedőnevű ügynök számolt be (mint később kiderült, sikertelen)

beszervezési kísérletének első lépéséről, ami lényegében egy Laárról írt rövid és száraz beszámoló,

mégis sokat elárul a 80-as évek hétköznapjairól és az akkori közhangulatról. A KFT 1981-ben már az LGT előzenekaraként turnézott, és legnagyobb sikerüket a Bábu vagy című számukkal aratták. Érdekes, de nem túl fantáziadús ötlet volt, hogy a „Dejkó” fedőnevű ügynök beszámolójában éppen „Bábu” fedőnevű beszervezési jelöltként említik Laár Andrást.

Telefonvonalat ígérve próbálták beszervezni Forrás: MTI/Kallos Bea

Dejkó annyit tudott összeszedni a kiszemelt zenészről, hogy „Laár András korábban a Panta Rhei együttes tagja volt. Az együttes által előadott dalok szövegeit Laár írta. 1980-ban alakította meg a KFT együttest. [...] 1981-ben az MTV által megrendezett Tánc és Popdal fesztiválon a Bábu vagy című számukkal díjat nyertek. A fesztivál után igen népszerű és felkapott lett az együttes. [...] Laár András a Budapest, ... u. ... szám alatt lakik. A Laár András vezette KFT együttes a magyarországi »újhullámos« zenei irányzat megalapítói voltak. Rendszeresen koncerteznek a XI. ker.-ben lévő Lágymányosi Művelődési Házban.”

Laár András azt már jóval később, egy 2004-es interjúban mesélte el, hogy az együttes 1984-es kubai turnéja előtt

felkereste egy hadnagy,

aki elsősorban a Kubában működő CIA-ügynökökkel kapcsolatos veszélyekre hívta fel a figyelmét. Majd azt javasolta, hogy többször, leginkább rendszeresen találkozzanak. Mikor látta, hogy Laár vonakodik, azt mondta, elintézi, hogy támogassák a telefonigénylését. Laár András azonban erre sem ugrott, és inkább elmesélte a kínos találkozót a zenekar többi tagjának.

Egyébként Dejkó ügynök következő feladata az volt, hogy „november 6-án vegyen részt a KEK-ben a Bikini, a Sikátor és a Rolls Frakció koncertjein. November 13-án a Budapest Sportcsarnokban vegyen részt az OMEGA együttes jubileumi koncertjén.” Dejkónak ezt nem saját pénzből kellett finanszíroznia, mivel az aktájában ott van az elrendelt intézkedés is: