Erdélyi énekesnő koncertje és román filmek az Urániában

Processed with VSCO with hb1 preset
Processed with VSCO with hb1 preset
Vágólapra másolva!
Román filmhét és egy Párizsban élő erdélyi színész- és énekesnő koncertje is szerepel az Uránia Nemzeti Filmszínház november-decemberi programjai között. 
Vágólapra másolva!

Két különleges program is lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház november-decemberi ajánlatai között. Az egyik a Román Filmhét, a másik pedig az erdélyi származású Szilágyi Enikő koncertje.

A 13. Román Filmhét plakátja Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

A Román filmhetet idén tizenharmadik alkalommal szervezi meg a Budapesti Román Kulturális Intézet az Urániával közösen. Az ötnapos magyarországi ősbemutató-sorozat alkalmából a budapesti közönség a román filmgyártás nyolc friss, de már rangos díjakat is begyűjtött alkotását nézheti meg az Urániában.

Az idei filmhét díszvendége

a számos román, magyar és nemzetközi filmből ismert Vlad Ivanov színész, a filmhetet nyitó Egy lépéssel az angyalok mögött című film főszereplője lesz. Daniel Sandu rendező első egészestés alkotása, amely egy ortodox szeminárium zárt közösségének világába viszi el a nézőt, tizennégy jelölésből nyolcat váltott díjra a legutóbbi romániai Gopo Díjátadón, valamint elnyerte az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) közönségdíját is. A filmhét műfajilag vegyes programjának különlegessége, hogy

ezúttal nagyobb terepet kapnak a női alkotók.

Adina Pintilie Arany Medve-díjas Ne érints meg! című filmje mellett két másik fiatal alkotótól is lesz egy-egy alkotás. Ivana Mladenovic első nagyjátékfilmje (A Ferentari negyedi katonák) Bukarest legszegényebb negyedének lakói között játszódik, míg a harmadik játékfilmjét jegyző Ana Lungu egy művészekből álló baráti társaság kapcsolati dinamikáját tárja fel az Egy herceg és egy fél-ben. (A filmeket szokás szerint eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.) A részletes programot itt lehet böngészni.

Szilágyi Enikő Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

Szilágyi Enikő, a Párizsban élő, erdélyi származású színész- és énekesnő december 12-én lép fel az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán. A sanzonestjén saját megzenésített művei mellett többek közt Édith Piaf, Jacques Brel, Barbara és Kurt Weill szerzeményeiből énekel, valamint

olyan legendás magyar előadók

slágereit is megszólaltatja, mint Domján Edit, Latinovits Zoltán, Törőcsik Mari vagy Cseh Tamás. A válogatás sanzonokba és versekbe foglalva idézi fel mindazokat a helyszíneket, hatásokat és emlékeket, amelyek Szilágyi Enikő fordulatos életének állomásaihoz kötődnek. Az est címe is éppen ezért Kolozsvártól Párizsig.