A 35 éve alapított, népszerű világzenei formáció, a Ghymes 2019 tavaszán már új néven ad koncertet a Budapesti Kongresszusi Központban. 

Új, kiegészített névvel működik tovább a 35 éve alapított Ghymes zenekar. A 2019. március 24-ei koncertjükön már a Szarka Tamás & Ghymes néven zenélnek a Budapesti Kongresszusi Központban. Az együttest Szarka Gyula és testvére, Tamás alapították, és a névváltoztatással és a félig-meddig kiválással kapcsolatban Tamás a hétfői, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: „néhány éve alakult meg saját formációm, a Szarka Tamás és zenekara, és az új dalok ide íródtak. A jövő márciusi koncerten természetesen a népszerű, a közönség által elvárt Ghymes-dalokat is eljátsszuk, emellett elhangzanak vadonatúj szerzeményeim.” Így lényegében két különálló produkció kapcsolódik össze. 

Szarka Tamás a Ghymes együttes 25 éves jubileumi és lemezbemutató koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2009-benForrás: MTI/Kollányi Péter

Szarka Tamás azt is elmondta, hogy új, saját zenei anyag nélkül nem tudta volna folytatni a Ghymest. Testvére, Szarka Gyula gitáros-énekes pedig elmondta, hogy

jó ideje sokat dolgoznak külön, és megbeszélték, hogy a folytatás így legyen. A Kongresszusi Központba vendégük lesz Szarvas József színművész, valamint a Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola kiskórusa.

A sajtótájékoztatón a Szarka testvérek felidézték a felvidéki Ghymes eddigi három és fél évtizedes történetének emlékezetes állomásait. Szarka Gyula elmondta, hogy a szlovákiai sikerek után a kilencvenes évek elejétől kezdtek Budapestre járni, és 1997 táján indult saját klubjuk a Fonó Budai Zeneházban, de Magyarországon még akkor is alig ismerték őket. Az áttörést egyértelműen az 1998-ban kiadott Rege című lemezük hozta meg. „A Fonó pajtájában éreztük először, hogy komolyra fordult a helyzet. A saját koncertünkre alig tudtunk bejutni, annyian voltak. Minden évben kaptunk egy picivel nagyobb lökést, ez vitt minket előre” – mondta Szarka Tamás, aki azt is elárulta, hogy várhatóan tavasszal jelennek meg az új dalai lemezen.

A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes zenekar az eddigi 35 éves pályafutása alatt 25 albumot adott ki, és ezek közül tíz platina-, öt pedig aranylemez lett. Az utolsó stúdióanyag a 2012 végén megjelent 30 fényév volt. A megjelentetett albumok száma mellett sokat elárul a sikereikről, hogy több mint 3000 koncertet adtak már a világ 25 országában. A Ghymes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán, és kezdetben autentikus népzenét játszott. A jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki.