Második Idő néven alapítvány jött létre Szörényi Levente több mint fél évszázados életművének gondozására. A tervek között szerepel többek között az István, a király rockoperával összefüggő Kárpát-medencei iskolás vetélkedő, animációs film, erdélyi produkció és operabemutató is.

A második idő az ókori egyiptomiak "első idő" elnevezésének továbbgondolása, ami kozmikus lelkületet adott számomra. Talán az alapítvány segítségével a távoli jövőben is emlékezni fognak rám - fogalmazott Szörényi Levente a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Szörényi Levente sajtótájékoztatót tart Budapesten a Kárpátia ÉtterembenFotó: Hirling Bálint - Origo

A Második Idő Alapítvány családi elhatározásra jött létre, a kuratórium elnöke Szörényi Örs , Szörényi Levente fia. Rosta Mária producer, a kuratórium tagja kiemelte, hogy fő tevékenységük a zenés művek rendszerezése, de foglalkoznak Szörényi Levente könyveivel, rajzaival, szimbólumrendszerével, pilisi ásatásaival is.

Kiadjuk Szörényi Levente valamennyi zeneművének kottáját, a partitúrákat és zongorakivonatokat, a Hungarotonnal együttműködésben újra megjelentetjük zenéit és színpadi műveit CD-n, DVD-n és digitálisan. A műveket szeretnénk életben tartani, de tágítani is az elkövetkező években, az István, a királlyal egy új generációt elérni, ezzel is tovább éltetni a darabot - hangsúlyozta Rosta Mária. Mint kifejtette, az István, a király című Szörényi-Bródy műből, amely a Nemzeti Alaptanterv része, versenyt írtak ki a Kárpát-medence magyar nyelvű általános iskolái számára. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott projektben a részt vevő iskoláknak a darab egy-egy húszperces részletét kell előadniuk, majd a YouTube-ra feltölteniük. A verseny arca Feke Pál énekes, aki az elmúlt években Istvánt, Koppányt, Laborcot és Tordát is alakította a rockoperában.

Szörényi Levente sajtótájékoztatót tart a Kárpátia ÉtterembenFotó: Hirling Bálint - Origo

A tervek szerint jövő májusban, a gyereknapon az egy-egy rész győztes iskolái előadják a teljes darabot, és később a Kossuth téren is bemutatnák ezt. A mű szólistái egy best of előadás keretében augusztus 20-án az Akadémia épülete előtt, vagy a Sportarénában is fellépnének - ismertette az elképzeléseket Rosta Mária. A producer kitért arra is, hogy

december 17-én a Sportarénában adják elő az István, a királyt, és a rockopera alapján Jankovics Marcell néhány év múlva egészestés animációs filmet is készít. Ez a 2001-ben bemutatott Rege a csodaszarvasról című produkció folytatása lesz. Az egyik Esztergomban zárul, a másik ott kezdődik.

Rosta Mária producer (a fotó jobb szélén)Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az István, a királyt a 2003-as, félmillió nézőt vonzó csíksomlyói előadás után Erdélyben Rosta Mária megfogalmazása szerint "ötödrangú műhelyekből" kikerült produkciók követték, ezért végre ott is méltó módon fogják bemutatni. Ennek érdekében A Társulat című, nagy sikerű magyarországi televíziós verseny mintájára szerveznek erdélyi kiválasztó sorozatot.

Lesz operaelőadás is. Ókovács Szilveszter főigazgatóval egy 2020-as bemutatóról már folyik az egyeztetés, operaénekkel és klasszikus zenekarral.Szintén az alapítvány tervei között szerepel két másik sikeres Szörényi-Bródy színpadi mű, a hasonló korszakban játszódó Kőműves Kelemen és a Fehér Anna közös bemutatása egyestés színházi előadás keretében. A Szörényi-zeneműveket Gyöngyösi Levente zeneszerző kottásítja és rendszerezi, Kiss Eszter Veronika zenetörténész pedig Szörényi és Erkel Ferenc életútját hasonlítja össze jövő hétfőn a Magyar Művészeti Akadémiára szervezett előadásán.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A sajtótájékoztatón jelen volt Szörényi Levente szövegíró alkotótársa, Bródy János, Szörényi Szabolcs, Levente testvére, akivel az Illés és a Fonográf zenekarban is együtt zenélt, Szörényi Réka, aki Szörényi Szabolcs lánya és kuratóriumi tag, valamint Jankovics Marcell és Feke Pál is.