Omega-kiállítás nyílik Szentesen

2018.11.16. 17:27

Az Omega együttes 56 éves történetét képek és relikviák segítségével mutatja be a november végén nyíló látványos kiállítás Szentesen, a Koszta József Múzeumban.

November 30-án Gyöngyhajú lány címmel nyílik nagyszabású Omega-tárlata a szentesi Koszta József Múzeumnak, ami felidézi az 56 éves együttes fontos pillanatait az 1962-es alakulástól egészen napjainkig. Emellett pedig célul tűzték ki, hogy a tárlat képet nyújtson a 20. század második felének Magyarországáról is. A 950 négyzetméternyi beépített területű kiállításon képeket, posztereket, az együttes tagjainak személyes tárgyait, ruháit, hangszereit láthatja majd a nagyközönség egészen 2019 májusáig.

Az Omega 1974-ben: Debreczeni Ferenc, Mihály Tamás, Molnár György, elől Benkő László és Kóbor JánosForrás:Fortepan/Urbán Tamás

A látogatók az Időrablók című nagylemez 3,65 méteresre nagyított borítóján keresztül léphetnek be a kiállítótérbe, ahol az első teremben az Omega-játszótér fogadja őket. A gyerekeket itt hangszerek várják majd, a moziarénában pedig a zenekarról készült dokumentumfilmeket, riportokat vetítenek majd folyamatosan. A kronologikus tematikát követő kiállítás első terme az 1962-es indulástól az Omega Red Star from Hungary című lemezük 1968-as, londoni megjelenéséig tartó időszakról szól. A következő egység a zenekar legsikeresebb korszakát, az 1970-es éveket idézi föl. A Léna teremben műhó ropog majd a látogatók lába alatt, a kiállítótérben pedig egy százéves orosz szánt, egy trojkát is elhelyeznek majd a dal „akkor még várt, s a trojka szállt a friss havon” sora miatt. Az Új Babilon terem a 80-as évektől a jelenig tartó korszakról szól és ott láthatók majd az együttes legsikeresebb koncertjeinek felvételei is. A tárlatot a múzeum szakemberei állították össze, együttműködve a zenekar tagjaival. Az anyag a tervek szerint Szentes után az országban több helyen is látható lesz majd. A múzeum igazgatója, Farkas László Róbert idén július óta vezeti a múzeumot, és a 888.hu-nak adott interjújában többek között azt is elmondta, hogy a kiállításnak a múzeumon kívül is lesznek Szentes-szerte kiegészítőprogramjai is.

további tartalmak a rovatból