Ez lett a világ legdrágább, még élő művésztől származó alkotása

2018.11.16. 11:50

Kortárs művész esetében aukciós rekordot jelentő 90,3 millió dollárért (25,5 milliárd forint) cserélt gazdát a britek egyik leghíresebb művészeként számon tartott David Hockney egy festménye a Christie's aukciósház csütörtök esti licitjén New Yorkban.

Két hónappal ezelőtt 80 millió dolláros leütési árat jósoltak a festménynek, és csak 10 milliót tévedtek. Csütörtök este ugyanis 90,3 millió dollárért, azaz nagyjából 25,5 milliárd forintért kelt el a britek egyik leghíresebb művészeként számon tartott David Hockney híres festménye, a Medence két alakkal. Az 1972-es alkotás, amely egyike a 81 éves Hockney híres „medencés festményeinek”, a művész legelső munkái közé tartozik. És most már ez a legdrágább olyan festmény, amit aukción adtak el, ráadásul még a művész életében. 

A Medence két alakkal című Hockney-festmény a Christie's aukciósház kiállításán szeptemberbenForrás: AFP/Timothy A. Clary

A Christie's háború utáni és kortárs műalkotásokkal foglalkozó vezető munkatársa, Alex Rotter még szeptemberben úgy fogalmazott, hogy „ez az alkotás történelmi és műtárgypiaci szempontból nézve is a művész festményeinek Szent Grálja”. A mű, amelynek új tulajdonosa ismeretlen, hosszú ideje magánkézben volt. Az aukciósház szerint a festményt Hockney stúdiójának padlóján egymás mellé került két fotó inspirálta: az egyik egy 1966-os fénykép volt Hollywoodból, amely egy úszót ábrázol, a másik pedig egy földet bámuló fiút. A kép hátteréül a dél-franciaországi vidéket választotta Hockney, a medence szélén álló alak állítólag Peter Schlesinger, akivel 1966-ban találkozott a művész, amikor a fiatal férfi Hockney egyik művészeti óráját látogatta Kaliforniában. A következő öt évben Schlesinger volt Hockney egyik legkedvesebb modellje. A kapcsolat 1971-ben véget ért. Hockney már akkor elkezdte a festményt, de nem fejezte be, de egy évvel később újrakezdte az alkotást.

Élő művész alkotásának aukciós rekordját mostanáig Jeff Koons amerikai művész tartotta, akinek Balloon Dog című alkotása 58,4 millió dollárért cserélt gazdát egy 2013-as árverésen.

Kapcsolódó cikk