40 éve vették, de fogalmuk sem volt, hogy felbecsülhetetlen értékű

2018.11.19. 08:22

Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban, az alkotást pénteken átadta Ciprus hágai nagykövetségének.

Felbecsülhetetlen értékű, a 6. századból való mozaik nyomára bukkant Arthur Brand holland műkincsnyomozó, akit sokszor a emlegetnek Indiana Jonesként. A Ciprusról ellopott műkincset egy monacói lakásban találta, és pénteken már át is adta Ciprus hágai nagykövetségének. Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el a Lythrangomi faluban álló Panayia Kanakaria templomból. 

A holland műkincsnyomozó majdnem két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint 40 évvel ezelőtt. Brand az AFP-nek azt mondta a családról, „megdöbbentek, amikor meghallották, hogy felbecsülhetetlen értékű alkotás van a birtokukban, melyet a török megszállás után csempésztek ki bűnözők Ciprusról”. Egyébként Brand a mozaik megtalálását élete egyik legcsodálatosabb pillanatának nevezte. Brandot akkor kezdték a műkincsek Indiana Jonesának nevezni, amikor 2015-ben rátalált Hitler lovaira, vagyis azokra a bronzból készült életnagyságú lószobrokra, amelyek egykor a náci diktátor berlini hivatala előtt álltak, majd a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről.

további tartalmak a rovatból