Visszamenőleg ítélhetik oda a zaklatás botrány miatt elmaradt Nobel-díjat

2018.11.19. 19:08

A svéd irodalmi élet öt tagját meghívták a Svéd Akadémia irodalmi Nobel-díjat odaítélő új testületébe, amelyet azért hoztak létre, hogy kiválasszák a 2019. év és visszamenőleg a 2018. év díjazottját.

Visszamenőleg ítélhetik oda az idei irodalmi Nobel-díjat, amelyet a Svéd Akadémia szexuális zaklatási botrány miatt megbénült testülete idén nem ítélt oda egyetlen szerzőnek sem. A legutolsó hír szerint a svéd irodalmi élet öt tagját is meghívták a Nobel-díjat odaítélő testületbe, ahol sorra álltak fel a tagok az idén áprilisban kirobbant botrány miatt. A Svéd Akadémia májusban döntött úgy, hogy idén nem adja ki az irodalmi Nobel-díjat, és szabályzatát is megváltoztatta az után, hogy egyik tagjának, a költő Katarina Frostensonnak a férjéről, a svéd kulturális élet egy befolyásos szereplőjéről, a francia Jean-Claude Arnaultról kiderült, hogy számos nőt zaklatott szexuálisan, emellett több alkalommal előre kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díj nyertesének nevét.

Jean-Claude Arnault, akinek kiszivárgott ügyei megbénították a testületetForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A díjalapító Alfred Nobel végrendeletének végrehajtásáról gondoskodó Nobel Alapítvánnyal megvitatva a kérdést, a Svéd Akadémia úgy döntött, hogy átmenti jelleggel két évre új testületet hoz létre, amelyben öt saját tagja és öt külső szakember választja majd ki a díjazottakat. A külső tagok között van Gun-Britt Sundstrom író, Henrik Petersen könyvkiadó és Mikaela Blomqvist, Rebecka Karde, valamint Kristoffer Leandoer kritikusok. A Nobel-bizottságot Per Wastberg fogja vezetni és további akadémiai tagjai között van Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson és Jesper Svenbro. További részleteket a Svéd Akadémia egyelőre nem közölt.

Lars Heikensten, a Nobel Alapítvány főtitkára a Reuters brit hírügynökség megkeresésére közölte, hogy „jövő év elején kell meghozni a döntést arról, hogy oda lehet-e ítélni a 2018. és 2019. évi irodalmi Nobel-díjakat”.

Egyébként Arnault-t októberben szexuális erőszak miatt két évi börtönbüntetésre ítélte egy svéd bíróság. A skandalum nyomán a Nobel Alapítvány felszólította az akadémiát, hogy állítsa helyre megtépázott tekintélyét, különben egy új testületet fognak létrehozni az irodalmi Nobel-díj odaítélésére. Rebecka Karde irodalomkritikus, a külső meghívott tagok egyike az SVT svéd rádiónak elmondta: „úgy vélem az lesz a feladatunk, hogy áttekintsük és megvitassuk a jelöléseket. Nem tudom, hogyan fog ez történni, majd meglátjuk”.

A Nobel-botrány főbb állomásai időrendben