Meghalt Eimuntas Nekrosius

"Boris Godunov" staged by Lithuanian National Drama Theater HORIZONTAL SQUARE FORMAT
2715993 10/09/2015 Director Eimuntas Nekrosius before the beginning of the play "Boris Godunov" staged by the Lithuanian National Drama Theater (Vilnius) as part of the 11th Stanislavky Season International Theater Festival. Anton Denisov/Sputnik
Vágólapra másolva!
66. születésnapja előtt egy nappal meghalt a híres színházi rendező, Eimuntas Nekrosius. A litván rendező darabjait hazánkban is bemutatták, többször járt Budapesten. Tavaly és tavalyelőtt is a Nemzeti Színház fesztiválján, a MITEM-en óriási sikerrel mutatták be rendezését. Az egyik legnagyobb színházi rendezőként tartják számon.
Vágólapra másolva!

Litván források közölték a gyászhírt, hogy a hosszabb ideje beteg nagy rendező, Eimuntas Nekrosius meghalt. Ő volt a litván Meno Fortas társulat alapítója és művészeti vezetője. A Nemzeti Színház következő, 2019-es, tavaszi színházi fesztiváljára Budapestre várták.

Nekrosius egy utazást követően betegedett meg, és került kórházba, ahol kedden meghalt. November 21-én lett volna 66 éves.

Nekrosius darabjait többször bemutatták Magyarországon, a rendező előadásaival többször is részt vett a Nemzeti Színház MITEM (Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó) fesztiválján.

A Nemzeti Színház így ír róla:

Az egyik legjelentősebb kortárs litván rendező,

a világhírű „Meno Fortas” társulat alapítója és művészeti vezetője.

Egy kis litván faluban született 1952-ben. 18 éves koráig tanyán élt földműves családjával, majd ezt követően a Vilniusi Állami Konzervatóriumba jelentkezett, és egy év elvégzése után a moszkvai Állami Színházművészeti Főiskola rendező szakára nyert felvételt A. Goncsarov osztályába. Rendezőként először a kaunasi Drámai Színházban mutatkozott be, később a vilniusi Állami Ifjúsági Színházban dolgozott. Ebben az időszakban formálódott ki sajátos, metaforikus színházi nyelvezete, mely leginkább a későbbi,

Csehov és Shakespeare művei alapján készült legfontosabb előadásainak védjegye lett.

Az 1997-ben rendezett korszakos jelentőségű Hamlet-előadása után (aminek címszerepét a litván rocksztár, Andrius Mamontovas játszotta, és az avignoni fesztiválon mutatták be) egy évvel megalapította a Meno Fortas (Művészet Erődje) társulatot, mely 2000-ben az Európai Színházi Unió tagja lett.

Eimuntas Nekrosius Forrás: Sputnik/Anton Denisov

Nekrosius számos nemzetközi színházi díjat kapott: Othello című darabjáért Arany Maszk-díjat nyert, a „Legjobb külföldi előadás” kategóriában, utána még háromszor kapott Arany Maszk-díjat, rendezőként pedig Sztanyiszlavszkij-díjjal jutalmazták.

2002-től számos operát is rendezett a többi között Firenzében, a milánói La Scalában (2010-ben a Faust-ot), a moszkvai Bolsoj Színházban, a Litván Nemzeti Operaházban.

Legfontosabb kitüntetései:

  • a Litván SzSzK Állami díja (1983),
  • a Szovjetunió Állami díja (1987),
  • az Orosz Föderáció Állami díja (1999),
  • az „Új európai színházi realitás” díj (1991).
  • 1992-ben pedig az Európai Színházi Unió a legjobb európai rendezőnek választotta.

Darabjait az egész világon páratlan sikerrel játszottak. Oskaras Korsunovas, szintén világhírű litván színházrendező azt mondta, hogy Nekrosiusszal egy egész színházi korszak távozott.