Meghalt Eimuntas Nekrosius

2018.11.20. 22:30

66. születésnapja előtt egy nappal meghalt a híres színházi rendező, Eimuntas Nekrosius. A litván rendező darabjait hazánkban is bemutatták, többször járt Budapesten. Tavaly és tavalyelőtt is a Nemzeti Színház fesztiválján, a MITEM-en óriási sikerrel mutatták be rendezését. Az egyik legnagyobb színházi rendezőként tartják számon.

Litván források közölték a gyászhírt, hogy a hosszabb ideje beteg nagy rendező, Eimuntas Nekrosius meghalt. Ő volt a litván Meno Fortas társulat alapítója és művészeti vezetője. A Nemzeti Színház következő, 2019-es, tavaszi színházi fesztiváljára Budapestre várták.

Nekrosius egy utazást követően betegedett meg, és került kórházba, ahol kedden meghalt. November 21-én lett volna 66 éves.

Nekrosius darabjait többször bemutatták Magyarországon, a rendező előadásaival többször is részt vett a Nemzeti Színház MITEM (Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó) fesztiválján.

A Nemzeti Színház így ír róla:

Az egyik legjelentősebb kortárs litván rendező, a világhírű „Meno Fortas” társulat alapítója és művészeti vezetője.

Egy kis litván faluban született 1952-ben. 18 éves koráig tanyán élt földműves családjával, majd ezt követően a Vilniusi Állami Konzervatóriumba jelentkezett, és egy év elvégzése után a moszkvai Állami Színházművészeti Főiskola rendező szakára nyert felvételt A. Goncsarov osztályába. Rendezőként először a kaunasi Drámai Színházban mutatkozott be, később a vilniusi Állami Ifjúsági Színházban dolgozott. Ebben az időszakban formálódott ki sajátos, metaforikus színházi nyelvezete, mely leginkább a későbbi, Csehov és Shakespeare művei alapján készült legfontosabb előadásainak védjegye lett. Az 1997-ben rendezett korszakos jelentőségű Hamlet-előadása után (aminek címszerepét a litván rocksztár, Andrius Mamontovas játszotta, és az avignoni fesztiválon mutatták be) egy évvel megalapította a Meno Fortas (Művészet Erődje) társulatot, mely 2000-ben az Európai Színházi Unió tagja lett.

Eimuntas NekrosiusForrás: Sputnik/Anton Denisov

 

Nekrosius számos nemzetközi színházi díjat kapott: Othello című darabjáért Arany Maszk-díjat nyert, a „Legjobb külföldi előadás” kategóriában, utána még háromszor kapott Arany Maszk-díjat, rendezőként pedig Sztanyiszlavszkij-díjjal jutalmazták. 2002-től számos operát is rendezett a többi között Firenzében, a milánói La Scalában (2010-ben a Faust-ot), a moszkvai Bolsoj Színházban, a Litván Nemzeti Operaházban. Legfontosabb kitüntetései:

  • a Litván SzSzK Állami díja (1983),
  • a Szovjetunió Állami díja (1987),
  • az Orosz Föderáció Állami díja (1999),
  • az „Új európai színházi realitás” díj (1991).
  • 1992-ben pedig az Európai Színházi Unió a legjobb európai rendezőnek választotta.

Darabjait az egész világon páratlan sikerrel játszottak. Oskaras Korsunovas, szintén világhírű litván színházrendező azt mondta, hogy Nekrosiusszal egy egész színházi korszak távozott.