A tévében is bemutatják a Trianon-rockoperát hétvégén

KOLTAY Gábor Trianon galéria
A rockoperában 15 énekes, 20 színész, 200 táncos, 100 statiszta, 30 lovas és 40 artista fog közreműködni
Vágólapra másolva!
Az M5 kulturális csatorna szombat este adja Koltay Gábor Trianon című rockoperáját, amelyet júniusban mutatott be az Esztrád Színház a Hősök terén.
Vágólapra másolva!

A mű zenéjét Koltay Gergely, a Kormorán együttes alapítója és vezetője szerezte, aki egyben a dalszövegek túlnyomó többségét is írta. A rockopera szövegkönyvét, amelyben versek, prózarészletek, dokumentumok is elhangzanak, Koltay Gábor állította össze. A darabról az Origo is írt, illetve nálunk láthatták először a főpróbán készült képeket.

A zenés történelmi játék szereplői között volt Varga Miklós, Vadkerti Imre, Kalapács József, Rudán Joe, Palcsó Tamás, Makrai Pál, Fehér Nóra, Benkő Péter, Ruttkay Laura, Sipos Imre és Laklóth Aladár is.
A produkcióban, amelynek koreográfusa a makói Forgatós Táncegyüttes vezetője, Doktor László volt, több száz táncos, hagyományőrző, lovas és artista működött közre.

A rockoperában 15 énekes, 20 színész, 200 táncos, 100 statiszta, 30 lovas és 40 artista működött közre Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A darab a századfordulótól napjainkig idézi meg a történelmet,

kiváltképp az 1920-as trianoni békediktátum és az azt követő revíziós időszak, majd a kényszerű alkalmazkodás körülményeit.

- mondta a rendező. A darab négy tételből áll, az első a 19. század végi millenniumi ünnepségektől Trianonig tart, a második 1920-tól a második világháború végéig, a harmadik a Kádár-korszakot mutatja be, a záró tétel pedig a rendszerváltozás óta eltelt éveket, benne az EU-csatlakozást és 2010-et, amikor az Országgyűlés megszavazta a nemzeti összetartozás napját, a Trianon-emléknapot.

Az összegzés szerint szombaton délben az Így készült a Trianon rockopera című 52 perces werkfilm is látható lesz exkluzív színészinterjúkkal és színpad mögötti felvételekkel.

A rockoperát 21 óra 5 perctől láthatják az M5 kulturális csatorna nézői.