„Az Opera korszerűsítésének legnagyobb és legszembetűnőbb fejezete az új játszóhely, raktár és látogatóközpont, vagyis az Eiffel Műhelyház kialakítása. Az épülettel infrastruktúrát és próbarendet érintő problémák egyaránt megoldódnak majd. Az épület 2019-ben belakhatóvá, játszhatóvá válik, áprilistól kezdve fokozatosan bővülő bel- és külcsínnel” – mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a sajtóbejárással egybekötött jelképes bokrétaünnepségen. A főigazgató az eseményen felhívta a figyelmet az Operaház szombaton kezdődő Puccini-évének első előadására is.

A bokrétaünnepséget a hagyományok szerint akkor tartják, amikor az építkezés elér az épület legmagasabb pontjához. 

Bokrétaünnep az Eiffel MűhelyházbanMTI/Máthé Zoltán

Marosi Miklós építész, az Eiffel Műhelyház beruházástervezője az eseményen elmondta: nem akarnak egy Ybl Miklós által tervezett palotával versenyezni, hiszen a műhelyház egy ipari műemlék. Ezért  nem márványokkal és aranyozott falfelületekkel kívánják a pompát adni, hanem az ipari miliőhöz illő anyaghasználattal.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója már kinevezésekor hangsúlyozta, mennyire fontos az intézmény működése szempontjából egy „integrált műhely-, raktár- és próbacentrum” létrehozása.

Eiffel Bázis, Műhelyház – látványtervForrás: Opera

A főigazgató a bokrétaünnepen szólt arról is, hogy a vasárnap kezdődő évadot Giacomo Puccini és barátai alkotásainak szentelik.

Ókovács Szilveszter az Eiffel Műhelyház bokrétaünnepénMTI/Máthé Zoltán

A Puccini Itáliája elnevezésű tematikus évadban a szerző összes művét bemutatják. December 1-én A Nyugat lányát tekinthetik meg az érdeklődők Vaszilij Barkhatov rendezésben. Az itthon ritkán játszott alkotást az Opera 47 év után mutatja be újra.

A Nyugat lánya eredetileg a Vadnyugaton játszódik, de Vaszilij Barkhatov rendező a mű univerzális témáira tekintettel a cselekményt Nyugat-Európába helyezte.

Az orosz rendező először dolgozik Budapesten, ahol újszerű megközelítésével a mai kor legaktuálisabb problémáira reflektál.

Minnie-t a két szereposztás szerint Bátori Éva és Rálik Szilvia énekli. A főbb férfi szerepekben Gaston Rivero és Boncsér Gergely, valamint Szegedi Csaba és Florin Estefan hallható majd, de fellép mások mellett Balczó Péter és Bakonyi Marcell is. Az előadásban a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató Csiki Gábor) működik közre, a darabot Kocsár Balázs fő-zeneigazgató vezényli.